PSD
- Are primariile Iasi si Pascani. In alegeri acest lucru conteaza enorm. Partidul a beneficiat de o infrastructura bine pusa la punct, inclusiv RATP sau CFR (via Anchidin) dand o serioasa mana de ajutor (mijloace de transport la mitingul din Piata Unirii).
- In judet, PSD nu mai detine monopolul absolut. A pierdut destule primarii de comune, iar aripa Solcanu nu s-a ostenit in campanie. Ba chiar a pus ceva talpi. Parlamentarii (cu mici exceptii) n-au facut mai nimic in ultima luna, majoritatea dintre ei nefiind siguri ca mai prind pozitii eligibile la viitoarele alegeri.
- Scandalul «Ancheta» a sifonat imaginea PSD in Iasi (scoaterea gazetei a avut asadar efectul contrar!). In plus, liderii pesedisti n-au stiut cum sa iasa din clenci.
- O alta problema: lipsa unui candidat al Iasului pe liste. Asta a dus la demobilizare in filiala, pierzandu-se unul din argumentele forte intr-o campanie.
PNL
- Si la liberali lipsa unui candidat propriu a contat enorm. Organizatia parca n-a avut forta, a lipsit ofensiva, pe ansamblu n-a avut o campanie foarte reusita (a reactionat excesiv de prudent in scandalul Ancheta). PNL a mizat se pare pe forta primarilor sai (vreo 30 la numar!). Partidul n-a cumparat spatii in presa scrisa, in schimb a stat ceva mai bine cu afisajul stradal. In ultima zi de campanie a impartit zeci de mii de scrisori semnate Mihai Razvan Ungureanu, personaj cu imagine excelenta in Iasi.
- Cum votul va fi unul politic, imaginea ministrului Chiuariu (deloc grozava!) ar putea trage partidul in jos.
- Liberalii au reluat clasicele SMS-uri (merita apreciat continutul pozitiv al mesajelor), o arma folosita si in precedentele batalii politice.
- Fenechiu n-a iesit la rampa in campanie (vizibil doar de vreo 2-3 ori).
PD
- N-a rupt gura targului. A avut o campanie constanta totusi, fara ruperi de ritm. Putem spune ca mai degraba a cautat sa nu faca gafe, pentru a-si conserva zestrea. A reactionat taios in scandalul «Ancheta», pozitionandu-se ca principal adversar al PSD. Element important pentru dezmortirea propriului electorat.
- Momentul cu Basescu la mitingul PLD Iasi ar putea costa filiala cateva puncte. De altfel, paradoxal, principalul adversar local este PLD, cele doua formatiuni luptand pentru acelasi electorat, fidel lui Basescu.
- Locul zece pe liste (Mihaela Popa) a fost speculat la maxim de democratii ieseni.
- Miza: obtinerea unui scor cat mai aproape de cel la nivel national. Daca PD Iasi obtine cu 5-7 puncte sub media nationala, Dan Carlan poate avea probleme.
PLD
- Extrem de vizibil in campania asta. Prezent peste tot. Oprea imagine excelenta plus pozitia a doua pe liste. PLD poate fi surpriza pe Iasi, dar nu vad sa obtina puncte prea multe in judet.
- A beneficiat si de o presa extrem de „prietenoasa”, actiunile partidului fiind amplu relatate. A avut resurse financiare uriase (PSD zice ca au fost pana la 10 milioane euro pe tara). In plus, sprijinul pe fata al lui Basescu a mai adus ceva procente.
- Judetul ramane principalul dezavantaj.
24 noiembrie 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu