27 noiembrie 2007

E vremea analizelor!

Sunt in mare de acord cu analiza lui Iulian Micu, cu mici observatii.

1. Pe Iasi, PLD a luat mai mult de la PD decat de la PNL. O buna parte din electoratele PD si PLD aproape ca se suprapun (vreo 8-10 puncte!). Daca PD ar fi luat 40 la suta, PLD ar fi avut 10. Mai e ceva: Basescu s-a afisat la brat cu Oprea, lucru care a contat enorm in campanie. Acelasi lucru s-a intamplat si la nivel national, unde PD a scazut fata de ultimele sondaje, pierderea fiind „recuperata” insa de PLD.

2. Oprea a tras serios lista PLD, dar ii va fi mult mai greu la locale. Ideea e urmatoarea: la viitoarele alegeri Oprea nu va mai alerga singur (PNL si PSD n-au avut candidati, iar Mihaela Popa - PD nu e deloc cunoscuta iesenilor), ci va infrunta contracandidati puternici: Nichita si Carlan (daca nu se merge pe Uniunea PLD-PD).

3. Nichita va fi altul in campania localelor din 2008. E postul sau in joc si se va implica total in campania electorala (bani, media etc). La euro-parlamentare, aproape nu l-am zarit.

4. PNL este ca si iesit din cartile pentru Primarie, dar vor conta voturile sale in turul doi (evident daca va fi un tur 2!). Nu este exclus totusi ca liberalii sa scoata un candidat-surpriza, dar e greu de crezut ca il vor propulsa pe locul doi.

5. Cat priveste ipoteza candidatului unic PD-PLD, cred ca in momentul de fata Oprea are avantajul celui care vine din urma. Pe o lista comuna PD-PLD, lui Nichita ii va fi extrem de greu sa castige un nou mandat. Cat despre Carlan, ramane cu sansele sale, dar formarea Uniunii l-ar scuti sa mai intre in cursa pentru Primarie.

Niciun comentariu: