07 septembrie 2007

Linistea dinaintea furtunii




Examenul electoral din 25 noiembrie este extrem de util pentru partidele politice, in perspectiva sirului de alegeri intins pe parcursul a doi ani. Chiar daca miza unor alegeri europene este extrem de redusa (in alte tari din UE prezenta la vot a fost de doar 25-30 la suta!), scrutinul va reprezenta un adevarat barometru, care va indica exact cum stau partidele cu un an inainte de alegerile generale. O victorie la pas a democratilor ii va umfla in pene pe Boc, Blaga si Videanu, insa un rezultat strans ar darama sperantele PD sa mai intre la guvernare dupa 1 ianuarie 2009. Cum la fel o infrangere la scor a PSD va subrezi si mai tare scaunul ocupat de Geoana la carma partidului.
In mod cert, va fi un vot politic, iar din acest motiv, testul din noiembrie ar putea avea urmari spectaculoase acolo unde rezultatele vor fi proaste. Mai mult, alegerile euro-parlamentare vor arata cum stau partidele in fiecare judet, responsabilitatea pentru liderii locali fiind imensa.
Cu mai putin de trei luni inainte de alegeri, la Iasi e liniste. Poate si din cauza ca pe liste nu vor fi Nichita, Fenechiu sau Carlan, adica liderii locali ai celor trei partide care-si disputa suprematia judetului. O alta explicatie a letargiei politice este si intoarcerea recenta a „boierilor” locali de prin concedii, motoarele urmand a fi turate cel mai probabil dupa 15 septembrie.
Au insa vreo strategie partidele iesene? Cum vor ataca liderii locali scrutinul de la finele lunii noiembrie? Vor mai tine chermezele la tara si show-urile de prin pietele resedintelor de judet?
Despre ce vor vorbi Nichita, Carlan sau Fenechiu? Vom asculta iarasi povesti despre apa calda, pensii si salarii? Tare ma tem ca vom asista la o amestecatura din care nimeni nu va intelege nimic. E clar ca nici iesenii nu vor fi extrem de interesati de Constitutia Europei sau de diverse tratate internationale, dar macar trebuie sa existe un inceput. Ar fi cazul ca demagogia sa faca loc ideilor realiste, iar campania electorala sa fie una a proiectelor, nu una bazata pe show ieftin. Nu de alta, dar vreme de 17 ani am tot ras la circul care ni s-a parut gratis, dar pentru care inca mai platim factura. Ce spuneti domnilor Nichita, Fenechiu si Carlan? Venim iarasi la circ sau ne pregatim pentru o confruntare de idei cum n-a mai vazut Iasul?

Un comentariu:

Paul spunea...

super tare. am ajuns pe primul tau articol. un copy-paste de pe JdE. Pacat ca nu a(t()i mai continuat cu Vagonul cu Vorbe si cu Suplimentul Politic.
Sanatate!