10 septembrie 2007

Ultimul tren pentru Geoana

PSD-ul lui Geoana are mari probleme In ultima vreme. Sau, mai bine, zis Geoana are probleme cu PSD-ul. In orice caz, 2007 n-a fost cel mai bun an din istoria partidului. Ba dimpotriva.
PSD se chinuie de luni bune sa treaca de 20 la suta in sondaje, dar trist este ca partidul nu stie incotro s-o apuce: catre putere sau spre opozitie. Nici acum, baza partidului nu intelege unde se situeaza acesta in raport cu Guvernul, desi Mircea Geoana se chinuie din rasputeri sa gaseasca un drum propriu formatiunii pe care inca o conduce.
Belelele social-democratilor au inceput inca din primavara, cand PSD a avut proasta inspiratie sa initieze procedura de suspendare a presedintelui Basescu. Ce a urmat stim cu totii. Basescu a urcat vertiginos in sondaje, la fel si PD-ul, iar PSD a coborat sub bariera celor 20 de puncte. De atunci, Geoana se tot chinuie sa salte partidul, dar nu reuseste. Nici nu are cum, de vreme ce din interior razbat voci apasate, care ii contesta aproape orice decizie. Asa se intampl si in aceste zile in cazul motiunii de cenzura, unul dintre contestatari fiind Ion Iliescu, un personaj cu greutate in partid.
Ultimele intamplari din PSD par sa-l fi iritat la culme pe Geoana. Liderul social-democrat isi da seama ca viitorul nu suna bine, iar oscilatiile sale din ultima vreme provoaca reactii adverse in partid. „Eu sunt seful si eu decid”, pare sa fie mesajul lui Geoana, intr-un interviu acordat zilele trecute. Cam tarziu vine amenintarea sefului de partid. Geoana ar fi trebuit din capul locului sa-si impuna punctul de vedere. N-a avut o strategie la varful partidului si s-a vazut asta.
Pe de alta parte, PSD nu mai pare de mult un partid unit, ci o increngatura de grupuri care au diverse interese si care pot coabita doar in cazul in care se afla cu totii la putere. S-a spus inca din vremea lui Nastase ca PSD e prea mare, iar acum Geoana plateste pentru greselile trecutului.
Paradoxal, indiferent de rezultatul motiunii, Geoana are mari sanse sa piarda si mai mult. Daca motiunea nu trece, Geoana va fi puternic contestat din interior, iar scaunul sau, si asa subred, s-ar putea rupe in orice clipa. Daca insa motiunea trece, iar Guvernul cade, decizia se muta in mainile presedintelui Basescu, pentru ca seful statului va decide cine va fi noul premier. Cum e greu de crezut ca Basescu il va propune pe Geoana, liderul PSD va avea iarasi o mare problema. Nici macar solutia renuntarii la motiune nu-l salveaza pe Geoana, pentru ca in acest caz ar putea fi lesne caracterizat drept un personaj politic neserios.
Liderul PSD isi joaca in aceasta toamna viitorul sau politic. Cum va iesi Geoana din aceasta stransoare doar el o poate sti. Ma intreb daca are insa solutii.

Niciun comentariu: