05 septembrie 2009

Anuntul lui Simirad complica scena politica locala

Din 1992 incoace (cu exceptia perioadei cat timp a fost ambasador in Cuba), Constantin Simirad a influentat decisiv tabloul politic iesean. Iasul a fost privit in tot acest timp drept Simirad si restul. A umflat PAC-ul, luand sub sigla marului vreo 70 la suta. A fondat apoi Partidul Moldovenilor, obtinand de asemenea scoruri astronomice in Iasi.
A plecat apoi in Cuba si se parea ca Simirad a terminat benzina politica. Iata ca revenit de la odihna, Simirad da in continuare frisoane. A contribuit in mare masura la realegerea lui Nichita ca primar al Iasului, iar acum ii pare rau.

Simirad se plictiseste rapid. Nu a cerut functii in PSD Iasi, dar nici n-a acceptat sa fie vioara a doua. Cand a simtit ca Nichita il izoleaza, a decis sa iasa la atac. N-a avut insa parghii, pentru ca dusmanul PDL a pactizat cu noul dusman, din interiorul PSD. Pus la colt in CJ, Simirad a cautat rapid solutii. Si a gasit-o pe cea mai improbabila la un moment dat.
Prin anuntul ca il sustine pe Basescu, Simirad i-a dat sah lui Nichita, dar pune si PDL-ul intr-o situatie delicata. Cum vor reactiona consilierii PDL pe viitor in CJ, stiind ca Simirad e prietenul lui Basescu? E doar o intrebare, la care va fi interesant de urmarit raspunsul in viitoarele sedinte de Consiliu. Pentru PDL Iasi, anuntul lui Simirad e mana cereasca. Doar pe termen scurt. Atat timp cat Simirad da o mana de ajutor campaniei prezidentiale, dar din afara PDL, totul e ok, insa daca Simirad iese din PSD si intra in PDL lucrurile se complica. Nu stiu daca in pachetul negociat de Simirad la Bucuresti intra ulterior si sefia PDL. Greu de crezut. Dar cu siguranta va avea un cuvant greu de spus in interiorul filialei. Simirad l-a laudat deja pe Dumitru Oprea, spunand ca ii pare rau ca fostul rector n-a ajuns primar. Cei doi s-ar putea regasi in interiorul PDL, iar forta unui asemenea tandem n-ar trebui neglijata.
Miscarea lui Simirad lasa si PNL-ul in ofsaid. Bucuros ca a prins un post de vice la CJ, liberalii ieseni nu s-au delimitat la timp (doar pe Adomnitei l-am auzit sa ceara ruperea colaborarii cu PSD) de seful de la CJ, preferand sa-l sustina pe Simirad pana in ultimul moment. Liberalii au ramas si fara vicele Victor Chirila, iar zilele astea au asistat neputinciosi la anuntul lui Simirad cu sprijinul pentru Basescu.
Cat priveste implicatiile din CJ si CL, vom discuta cat de curand despre asta.

PS: Priviti inca o data rezultatul sondajului alaturat de pe blog. Cititorii au intotdeauna dreptate!

4 comentarii:

Răzvan spunea...

Nu cred ca decizia lui Simirad pune PNL-ul in ofsaid. Tinta lui Crin este sa ajunga in turul doi, iar mutarea facuta de dl.Simirad este, dupa parerea mea, o ecuatie simpla : voturi multe de la Geoana se duc spre Basescu. In Iasi, cresc sansele lui Crin de a iesi pe doi, cu toate ca diferenta fata de Basescu va fi destul de mare. Nu cred ca votantii lui Crin ( din Iasi ma refer ) au fost sau sunt influentati de decizia dlui Simirad.

florin ghetau spunea...

Nu la asta ma refer Razvan. evident ca pnl-ului ii convine ceea ce se intampla, pentru ca batalia pt turul 2 e cu geoana.
e vorba de pozitionarea pnl din ultimul an, duplicitara: opozitie fata de psd in CL si pro-PSD in CJ. Alaturi de Simirad, evident. Care intre timp semnalizeaza inspre pdl.

czavastin spunea...

Florin, "batranii spun lucruri tampite". Sa-l bagi atata in seama pe "Simi" inseamna ca nu ai alta treaba. Iar reactia PSD-ului a fost cat se poate de buna: lasati-l pe senil sa spuna ce vrea. De ce sa-l dea afara? N-are rost.

Paul spunea...

Scuzati pentru deranj:
Ce prevede legea pentru Simirad ca sef de CJ daca isi da demisia din PSD, daca este dat afara din PSD sau daca i se retrage sprijinul politic? Se fac alegeri anticipate pentru CJ? Este permis in lege ca un sef de CJ sa poate schimba partidul in timpul mandatului? Intreb din curiozitate ca sa nu mor prost bata.
Scuzati pentru deranj.
Multumesc. Sanatate si bafta!