24 septembrie 2009

Lovitura trasa de pe mare inspre uscatul politicii

Referendumul anti-Parlament cuplat cu prezidentialele e capcana intinsa de Traian Basescu contracandidatilor sai. Ideea Parlamentului unicameral si reducerea nr. de alesi e fara indoiala pe placul poporului.
Ca mutarea coincide cu prezidentialele are mai putina importanta, atata timp cat poporul agreeaza in mod clar ideea. Dovada a venit dupa-amiaza asta din sondajele TV: peste 85% dintre romani sunt de acord.
Mutarea lui Basescu n-a fost contracarata eficient de adversarii sai politici. E ca si cum pui in fata unui copil o prajitura delicioasa, iar tu vii si spui, n-o manca intrucat e de la Basescu.

Nici un partid, nici un lider PSD sau PNL nu s-a declarat in favoarea reducerii nr. de parlamentari. O greseala tactica greu de inteles in plina campanie electorala.
E adevarat ca Traian Basescu e smecherul numarul 1 al politicii. Si ca tinta sa este sa capteze voturi in propria-i tolba. Ok. Dar tocmai ce propune el vor si romanii. Faptul ca nu acum nu e momentul si ca scrutinul pentru Cotroceni e amestecat cu o alta tema e deja o discutie mult prea rafinata pentru ca electoratul s-o mai inteleaga. Cu cat politicienii vor fi mai inversunati pe tema asta, cu atat Basescu se bucura. E exact ceea ce isi doreste, ca dusmanii politici sa-l atace virulent pe o tema agreata de electorat. Iar el sa culeaga, roadele, poate in mod nemeritat.
Singurul pe care nu l-am auzit comentand mutarea presedintelui e Oprescu. Daca se delimiteaza de corul PSD-PNL si, va sustine chiar si nuantat, ideea cu referendumul, Doctorul are o sansa reala de a prinde turul doi.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Deci ce spuneam Florine? Cu o asemenea lovitura castiga Basecu din prima. Imi pare rau de Crin, dar nu stiu cum fac liberalii ca dau cisterne de bani unor consilieri care ii invata cum sa se sinucida politic! Reactia lui Crin la lovitura basesciana e usor ridicola. E un fel de crima siciliana in care cu cat te zbati mai mult cu atat mori mai repede si mai bine!!Asta a facut Basecu! le a pus latul (propriile afirmatii) de gat si ei repetandu-le la infinit in campanie electorala nu fac decat sa se demonizeze ei pe ei insisi! Şi , evident, sa se sugrume cu proriile arme!! Nu stiu ce consilieri au avut, dar i-au platit degeaba.Erau datori, consilierii, contra sutelor de mii de euroi sa atraga atentia sau sa previzioneze miscarile baseciene. Crin e obligat acum sa schimbe dicursul. NEAPARAT! Altfel nici nu va conta in confruntare
Daca va mai fi vreo confruntare!

Tanar liberal spunea...

Tara arde si Basescu vrea cabinet unicameral! Inteleg necesitatea unui numar mai mic de parlamentari, dar nu e cazul acum si, mai ales, nu un referendum odata cu alegerile perlamentare. Totul e o strategie a presedintelui Basescu de a mai strange oarece voturi...

Paula spunea...

In tara lucrurile merg din ce in ce mai prost iar Basescu vrea Parlament unicameral. Aceasta idee ar fi trebuit sa o spuna acum ceva timp....nu acum cand bat la usa prezedentialele. Momentul ales ne face sa ne intrebam daca nu cumva este o metoda de a castiga voturi ?! Eu cred ca aceasta declaratie cu parlamentul unicameral a fost facuta doar pentru a se uita prostiile spuse de basescu(prostitutia si mai ales drogurile) si cazul Elena Udrea !

AV spunea...

Este inca o dovada a prostiei imense in care se zbate politica romaneasca. Daca ne uitam in jurul nostru, vedem o suta de mii de teme de interes pentru romani, teme care pot fi exploatate electoral, teme in jurul carora pot fi create platforme si programe. Ma refer, evident, la teme simple si cu efect imediat, nu la iahturi pe Bahlui si alte avioane.

De ce ceilalti candidati nu au propus tema parlamentului unicameral? Pentru ca nu vad dincolo de obsesia distrugerii Basescului. Ia sa se fi gindit ei macar o secunda "Oare ce isi doreste romanul?"

De ce Basescu propune acum tema parlamentului unicameral? Pentru ca este un politician foarte abil, care isi pastreaza asii in mineca pina in ultima clipa, mizand pe prostia celorlalti candidati. Numai ca tinutul asta in mineca pina in ultima clipa afecteaza dezvoltarea Romaniei: un astfel de proiect trebuia de mult pus in aplicare.

De ce aceasta propunere este, de fapt, inca o petarda de fum specifica modului in care se face politica la noi? Pentru ca acest referendum nu are nicio consecinta juridica. Parlament unicameral vom avea daca se va face un proiect de modificare a Consitutiei care sa fie aprobat prin ALT referendum, deci trebuie sa mai treaca inca multi ani, timp in care alegerile prezidentiale vor fi de mult istorie si poate inclusiv acest proiect ingropat, cum s-a intimplat cu multe altele (autostrazi, aeroporturi etc.).

dumitru spunea...

Dle Ghetau,cu respect, va informez ca am o marca inregistrata in domeniul mass-media intitulata LINIA INTAI.va somez ca in cel mai scurt timp sa schimbati de numirea emisiunii pe care ,cu onoare , o moderati,in virtutea legilor acestei tari.Va voi trimite si o notificare in acest sens,iar in cazul in care veti continua ,ne vom intalni in instanta. puteti sa ma sunati la nr. tel. 0749105730

AV spunea...

La o prima vedere nu este la OSIM nicio marca inregistrata cu numele asta. Au fost incercari, e adevarat, dar in cele 4 cazuri e vorba de 3 cereri refuzate si de una radiata. La OHMI nici atit. Iar daca cineva inregistreaza acum un semn distictiv care deja e utilizat pe piata, exista ac pt cojocul sau in lege. Mult succes, dle dumitru.