11 septembrie 2009

Mai are Nichita forta sa strice prietenia Simirad-PNL?

PSD Iasi a facut azi ce trebuia sa faca inca de vinerea trecuta: l-a exclus pe Simirad. Un gest previzibil, pentru ca era ilogic sa pastrezi in partid un personaj care sa tina cu dusmanul Basescu.
Lucrurile incep sa se clarifice pe scena politica ieseana, iar in zilele urmatoare ochii vor fi atintiti inspre liberali. Ce vor face acestia? Cu cine se va alia PNL in CJ, dar mai ales in CJ?

Relatiile bune cu Simirad par sa fi rezolvat problema la CJ: PNL il recastiga pe Chirila ca vicepresedinte al institutiei. Luni va avea loc sedinta extraordinara a CJ, cei 10 reprezentanti liberali semnand deja convocatorul.
Speranta celor din PSD Iasi se leaga de vizita de maine a lui Crin Antonescu la Iasi. Nichita a spus azi in conferinta de presa ca mizeaza pe intelepciunea liberalilor, avand in vedere ca inamicul nr. 1 al celor doua partide este Basescu. Din acest motiv, vizita lui Crin in targ e asteptata cu mare emotie, PSD legandu-si sperantele de o posibila intoarcere a armelor liberalilor. Cu toate acestea, e greu de crezut ca la CJ liberalii ar putea schimba macazul, dupa ce Simirad a fost cel mai infocat suporter al lui Victor Chirila in ziua mazilirii acestuia.

Daca la CJ lucrurile sunt mai simple, in CL, liberalii nu sunt legati de vreo intelegere. Simirad a spus ca vrea sa schimbe rapid majoritatea si la Consiliul Local, lucru ce ar duce la izolarea lui Nichita. Ca o ironie a soartei, Nichita ar putea ajunge la primarie ceea ce PSD isi imagina ca se va intampla cu Simirad la CJ.
Lovitura pentru actualul lider al PSD Iasi ar fi chiar mai dura decat anuntul lui Simirad ca il sprijina pe Basescu. E tot ceea ce nu-si putea imagina Nichita in urma cu doar 35 de zile, cand se oficializa mariajul cel trainic cu PDL-ul pentru inca trei ani.
Tinta lui Simirad, dar si a unora dintre liberali, este ca Nichita sa piarda din mana regiile, fapt care l-ar lasa practic pe actualul primar fara obiectul muncii.
Mai trebuie retinut faptul ca in Consiliul Local, trei din cei patru reprezentanti liberali (Gavrila, Ficu si Botez) sunt cunoscuti drept inamici ai actualului primar. Doar Catalin Turliuc joaca la dublu, desi votul sau pe stanga nu ar suficient PSD-ul pentru a-si asigura majoritatea la CL. Pentru cei care au uitat: PDL are 12 mandate in CL, PSD - 11, iar PSD - 4.

Un comentariu:

garzanti spunea...

Liberalii vor merge pe mana lui Simirad. Insa e ironic... tocami ambitia lui Carlan ca sa il impuna pe tambalagiu a dus la conflictul intre Gigi si Simirad.