07 septembrie 2009

Miscarea lui Simirad pune PDL Iasi in incurcatura

Dan Carlan are de gestionat poate cea mai complicata situatie de cand se afla la conducerea PDL Iasi. Daca pana acum a avut de luptat eroic cu diversele grupari din interiorul organizatiei, reusind sa-si dribleze adversarii cu abilitate, anuntul lui Simirad cu sprijinul pentru Basescu pune conducerea PDL intr-o mare incurcatura.
Cum se va comporta PDL Iasi in raport cu Simirad? Va specula acest moment favorabil? Iar daca da, cum? Deocamdata, Dan Carlan joaca prudent, salutand sec anuntul lui Simirad. La ultima conferinta de presa, el a evitat subiectul, de parca ar fi fost o intamplare minora, vorbind pe aceasta tema doar cand a fost intrebat de jurnalisti.

Si Simirad, dar si PDL au acum un singur scop: sa scoata un scor cat mai bun pentru Basescu in judet. Cu toate astea, in politica locala, lucrurile sunt ceva mai complicate.
PDL e prieten la catarama cu PSD (si cu Nichita), in vreme ce Simirad e dusmanul nr. 1 pentru seful local al PSD. In plus, pedelistii locali sunt legati de PSD prin parteneriatul pentru Iasi (incheiat in urma cu cateva saptamani), care stabileste colaborarea in Consiliul Local si cel Judetean.
Protocolul viza tocmai izolarea lui Simirad in cadrul CJ, lucru care a si reusit. De vineri insa, PDL nu-si mai permite luxul de a-l mai tine la colt pe Simirad. Pentru ca, indirect, ar lovi intr-un sustinator al lui Basescu.
Cum va iesi Dan Carlan din aceasta situatie? Duplicitatea nu va tine, iar calea cea mai simpla ar fi gasirea unui prilej pentru a rupe intelegerea cu PSD-ul.
Pentru PDL, lucrurile se vor complica si mai tare in momentul in care Simirad va parasi sau va fi dat afara din PSD. La acest moment, Simirad incurca la fel de tare atat PSD, cat si PDL-ul. Dan Carlan il vrea pe seful CJ in tribuna portocalie, aclamandu-l pe Basescu, dar se bucura ca Nichita il tine in „galantarul” PSD. Dincolo de alegerile prezidentiale, Nichita si Carlan fac tot felul de calcule, pentru ca reasezarile politice locale nu le-ar fi deloc convenabile. Nichita stie ca plecarea lui Simirad la PDL ar grabi ruperea protocolului cu democrat-liberalii. Iar asta ar insemna izolarea sa in Consiliul Local.
Carlan are la ora asta mai multe carti in mana, dar la un moment dat, va trebui sa dea una jos. Pe care o va alege pentru a continua lupta?

6 comentarii:

Iulian Micu spunea...

Florin, am impresia ca ai omis un lucru esential.
Daca Simirad isi da demisia din PSD, pierde functia de presedinte CJ.
Daca este exclus din PSD, nu si-o pierde.
Cu acest aspect, analiza se poate re-aseza :D.

florin ghetau spunea...

Stiu aspectul. isi poate da demisia din PSD fara sa-si piarda functia de la CJ cu 6 luni inainte de alegeri. Adica in ianuarie 2012. Cand, teoretic, protocolul PSD-PDL va fi in picioare. Desi ma indoiesc ca PSD-ul il va tine atata timp in propriul galantar.

AV spunea...

Daca in Ro s-ar face politica de calitate iar politicienii ar fi intelgenti (calitate de care nu ii suspectez pe multi dintre ei), la o astfel de situatie s-ar fi putut raspunde simplu: "da, analizam situatia si suntem bucurosi ca un membru marcant al unui partid concurent in alegerile prezidentiale recunoaste ca al nostru candidat este mai bun decit al lor. Noi avem deja o colaborare foarte buna cu PSD la nivel local si, pentru a putea avea o imagine mai clara asupra acestei sustineri neasteptate, asteptam solutionarea eventualelor conflicte interne din acest partid."

Asta macar pe forma, ca pe fond oricum nu pot sa astept ceva de calitate de la oricare dintre ei.

Iulian Micu spunea...

Augustin, cam acesta a fost si mesajul transmis.

AV spunea...

He, he, cita dreptate ai! Am gasit si eu acum declaratia lui Carlan pe newsiasi. Pai foarte bine atunci.

Ma intreb daca liberalii l-ar primi pe Simirad la ei. La cit sunt de disperati astia de la Iasi, cred ca i-ar intinde si covor rosu, doar ca apoi ar trebui sa explice cum e cu sustinerea lui Basescu :))
Banuiesc ca pe aceasta prietenie intre Simirad si PNL se bazeaza Florin cind spune ca Nichita se teme sa nu fie izolat in CL dupa plecarea lui Simi la PDL.

Nu stiam de prevederile legale privind pierderea postului de presedinte CJ, dar eu as incerca sa-l momesc pe Simirad cu un post mare in PDL (cu un birou si buda pe masura) ca sa plece singur de la PSD si astfel sa piarda postul de la CJ, dupa care l-as lasa pe drumuri.

Iulian Micu spunea...

:)). Imi place scenariul tau :D.