10 septembrie 2009

Ziua in care PSD trece pe locul 2 in judetul Iasi

Mai tarziu decat v-ati fi asteptat (motive intemeiate m-au tinut departe de tastatura: o emisiune in direct plus o alta dezbatere inregistrata intr-un cartier al Iasului), revin pe blog cu niscaiva consideratii dupa furtunoasa zi de azi.

1. PDL i-a facut partie lui Simirad pentru a-si vedea visul implinit: majoritatea PDL-PNL la Consiliul Judetean. Asta dupa ce ruperea protocolului cu PSD a fost decisa in sedinta BPJ a PDL, la sedinta asistand si Gheorghe Flutur. Motivatia ruperii de PSD e totusi subtire: atacurile dure ale PSD Iasi la adresa lui Basescu din ultimele zile. Era si penibil ca liderul PDL Iasi sa fi spus ca nu se intelege cu Nichita (PSD).

2. Saptamana viitoare, se anunta show la CJ, vicele Adascalitei urmand sa cedeze scaunul.

3. Simirad va fi exclus vineri din PSD, insa decizia vine mult prea tarziu, PSD Iasi iesind sifonat din aceasta afacere. Mutarea trebuia facuta imediat dupa anuntul lui Simirad ca il sustine pe Basescu. In mod logic, a doua zi dupa bomba lui Simirad, PSD trebuia sa taie in carne vie. Nichita n-a realizat atunci ce i se intampla, incercand sa traga de timp. Era clar ca Simirad calculase si urmatorii pasi, in vreme ce PSD Iasi n-a stiut cum sa gestioneze momentul.

4. Prin excluderea lui Simirad, PSD pierde postul de prefect al judetului. Conform protocolului de la centru, partidul care detine sefia CJ instaleaza si prefectul. PDL pierde insa cele 2 posturi de subprefect, care ar trebui sa revina PSD.

5. Ce se va petrece in CL? Intrebarea este ce vor face liberalii, care au de ales intre a colabora cu Nichita sau a se alia cu PDL pentru blocarea primarului PSD. Varianta logica ar fi a doua, dupa ce PNL s-a fript deja o data, cand a avut viceprimar. De cateva luni, liberalii au trecut la critici aspre la actualul primar, dar asta nu exclude reluarea colaborarii in CL. Pe de alta parte, nici relatiile Fenechiu-Carlan nu sunt dintre cele mai bune, iar lovitura cu trecerea liberalei Cristina Dobre la PDL nu va fi uitata usor de sefii PNL Iasi. Liberalii sunt incantati insa de relatia lor cu Simirad, care va face orice pentru izolarea lui Nichita in CL.

6. Dupa ce a dominat cu autoritate scena politica locala, PSD trece pe locul doi in judet. In 6 zile, social-democratii au incasat lovitura dupa lovitura, iar meciul e departe de a fi jucat.

7. PDL Iasi se ingrasa artificial. Partidul incepe sa semene cu PSD-ul din vremea lui Nastase, racolarile pestrite putand starni iritarea electoratului.

8. PSD Iasi nu si-a imaginat nici o clipa efectele supararii lui Simirad. O banala disputa Nichita-Simirad a intors viata politica ieseana pe dos. Partidele fierb, iar tabloul se schimba de la o zi la alta.

9. ???

3 comentarii:

Andrei spunea...

9. Referendum pentru demiterea lui Nichita la inceputul lui 2010.

Iulian Micu spunea...

9. Prezenta scazuta la vot.

garzanti spunea...

Dupa racolarea lu' tanti Dobre cred ca PNL va fi mult mai atent. Firesc ar fi ca PNL sa nu ofere majoritate alaturi de PD-L ci sa se rezume sa declare ca vor sustine dupa caz individual fiecare proiect. Oricum e umilitor PNL, chestiunea cu primarii si aceasta tanti plina de moralitate.

Ceva clasic pt familia Dobre, insa si Fene isi merita partea, lucrezi cu tradatori probabil ca vei fi tradat.