Candidatul liberal a avut doua momente de aur in aceasta campanie:
1. Nominalizarea lui Johannis ca premier;
2. Pirueta spectaculoasa de sambata trecuta, cand s-a dus la Cluj la dezbaterea cu Basescu.
Ii ajung cele doua momente? Inclin sa cred ca nu. Principalul adversar al lui Crin pentru a accede in finala este pesedistul Mircea Geoana. Oricat l-ar urca sondajele pe Geoana, e clar ca liderul PSD va fi in urma lui Basescu, de discutat fiind doar diferenta intre cei doi.
Crin beneficiaza de suportul unui partid care la alegerile generale din toamna trecuta a luat 18 la suta. PNL a crescut usor fata de noiembrie 2008, dar nu mai mult de 2-3 procente. Cu 21 la suta, cat are partidul, Antonescu nu are nici o sansa sa prinda turul doi. O poate face doar daca mai aduna minim 7-8 procente. PSD e cotat la 31-33% si oricat de antipatic ar fi Geoana in propriul partid, dusmanul Basescu a reusit sa stranga randurile social-democratilor, urcand candidatul inspre scorul partidului.
De aici incep calculele. Cine iese la vot? Urbanul sau ruralul? Bucurestenii ce vor face? Va fi prezenta mare la vot in judetele rosii, precum Vrancea, Teleorman, Gorj, Vaslui sau Constanta? Sau dimpotriva, judete traditional pro-PSD vor figura in coada prezentei la urne?
Pentru a recupera distanta fata de Geoana, Crin are nevoie de o prezenta sporita in urban, dar mai ales in orasele mari. La fel de importanta pentru liberal e si prezenta pe Bucuresti, care da 10 la suta din totalul voturilor la nivel national. Daca in Capitala, unde Antonescu sta foarte bine, prezenta la vot va fi mult sub media nationala, sansele lui Crin scad. La fel, daca intre rural si urban diferenta va fi semnificativa, candidatul liberal termina sigur pe locul 3.
Un dezavantaj pentru Crin este acela ca mare parte dintre potentialii sai alegatori (extrem de bine informati) sunt comozi. Daca acestia vin masiv la vot, liberalul poate spera sa rastoarne ierarhia. Pe hartie, calculele nu ii sunt favorabile lui Antonescu. Dar exista o sansa daca toate conditiile enumerate anterior sunt cumulate.
18 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu