23 noiembrie 2009

Crin a pierdut, iar turul 2 se joaca pe muchie intre Basescu si Geoana. Castigatorul primului tur este PNL

Spuneam zilele trecute ca in cazul unui scor sub 35 la suta, Traian Basescu are toate sansele sa piarda in turul doi. Imi mentin punctul de vedere. Deocamdata, nu avem rezultatele oficiale, ci doar exit-poll-uri, care arata pentru Basescu un avans de 2-3 puncte in fata lui Geoana si un scor de 33-34 la suta. Fragil avantaj.
Paradoxal, castigatorul scrutinului de duminica este PNL, care poate obtine mai mult decat ar fi sperat la inceputul campaniei. Cum Basescu si Geoana sunt foarte aproape, iar restul candidatilor au o zestre nesemnificativa, voturile alegatorilor liberali sunt decisive.
PNL va ravni probabil postul de premier, iar Mircea Geoana sunt sigur ca va dori sa-l ofere, desi vor aparea maraieli din partea baronilor social-democrati. Ce va oferi in schimb Traian Basescu si cat de credibila va fi oferta pentru liberali? Johannis? Tariceanu? Vor urma negocieri dure, in care PNL va negocia la sange. Cu ambele parti. Daca PSD bate palma cu PNL, Geoana are prima sansa. Daca insa se face guvern PDL-PNL, castiga Basescu.

Niciun comentariu: