27 noiembrie 2009

Pumni in figura si manipulare

Nu stiu daca imaginile respective au fost trucate sau nu. Tehnologiile din ziua de astazi permit insa orice, iar montajul imaginilor cu o mana intinsa in figura unui copilas nu ar fi greu de confectionat de catre specialistii in domeniu.
Altceva insa mi-a atras atentia si anume modul perfect in care a lucrat masinaria de propaganda. Daca zilele urmatoare ar iesi pe piata imagini cu Geoana si amanta (asa cum se aude ca s-ar putea intampla) tot nu le-as da mare importanta. Zoaia din campanie nu cred ca mai impresioneaza pe nimeni, iar discutiile despre starea de emotie care se creeaza in urma unor astfel de imagine sunt doar niste copilarii. E drept insa ca in situatia unei batalii pe muchie intre Basescu si Geoana, orice vot miscat dintr-o parte in alta conteaza.

Sa recapitulam: Dinu Patriciu anunta miercuri seara la Realitatea TV, plin de satisfactie, ca exista imagini cu Basescu lovind cu pumnul un copil. Anuntul este scurt si e trecut cu vederea atat de moderator cat si de invitatii din platou. Ieri, inca de dimineata, tot Realitatea a anuntat ca Basescu va fi prezent la ora 20 in studio. Promo-ul emisiunii a fost inserat de zeci de ori, in mod suspect, dar nu pentru a anunta marele eveniment, ci pentru a atrage telespectatori in fata micului ecran pentru a vedea marea lovitura. Concomitent cu inceperea emisiunii, pe site-ul gardianul.ro (cazul Hayssam va spune ceva?) apare filmuletul cu „batausul”. Antena3 se infierbanta instantaneu, iar Realitatea nu poate rata comoara, avandu-l pe autorul faptei chiar in platou. Marfa scumpa e difuzata, iar Basescu e pus fata in fata cu incidentul din 2004.
Ce s-a urmarit stim deja. Totusi, masinaria a gresit, intr-un punct esential: Dinu Patriciu. Cu alte cuvinte, dusmanul nr. 1 al lui Basescu e pus sa detoneze bomba in direct si la o ora de varf. Suspect!

Mai am o nedumerire: ca ziarist, stiu ca la mitingurile principalilor candidati e puzderie de jurnalisti prin zona, care urmaresc pas cu pas tot ce se petrece in jurul scenei. De data asta, n-a mai fost nimeni acolo. A existat doar un cameraman care a prins imaginile. Fericit om. De ce nu a difuzat imediat scena? Ce fel de profesionist e un asemenea om care are in mana o comoara, dar o ascunde in sertar pentru a o scoate apoi in vremuri tulburi?

Fiecare tabara isi face acum calcule. Cat e pierdere si cat castig? Electoratul lui Basescu nu va fi clintit, pentru ca isi cunoaste deja favoritul cu bunele si relele sale. Electoratul PSD, la fel, nu va fi mutat din loc, ba dimpotriva va fi si mai radical impotriva lui Basescu. Adevarata miza e electoratul PNL, iar autorii punerii in scena a acestui moment, incearca sa schimbe perceptia anti-PSD din mintea multor alegatori liberali. Nu stiu daca va reusi aceasta manevra, mai ales ca alegatorii liberali sunt informati si au suficienta capacitate de a discerne.

Un comentariu:

summerday spunea...

"A existat doar un cameraman care a prins imaginile"

din contra...chiar felix tataru,strategul lui basescu,a facut ieri noapte afirmatia cum ca are si el o caseta,el fiind cel in albastru din stanga baiatului catarat pe ceva mai inalt-se poate vedea in film,insa nici pana acum caseta respectiva care l ar absolvi pe basescu de vina nu a aparut...oare de ce?