24 octombrie 2008

Despre bani, putere, Fenechiu si lideri regionali

Cand ajungi la guvernare, te inspiri din trecut. Asa face si PNL-ul, care calca apasat pe urmele PSD-ului lui Ady Nastase. Astfel, banii guvernamentali sunt folositi pentru campanie, iar surplusul de lei e dirijat doar catre comunitatile prietene. Adica dominate de PNL si PSD. Pana si consultantii politici ai PNL au avut in trecut legaturi stranse cu PSD-ul, exemplul Dan Andronic (dar nu numai!) fiind elocvent.
Aceeasi situatie o intalnim si la Iasi, unde Relu Fenechiu vrea sa fie Noul Solcanu al judetului. Pardon. Mai mult decat Solcanu, pentru ca de ceva vreme, Fenechiu are ambitii de lider regional. Se autoproclama seful PNL pe Moldova. «Cat voi fi eu aici, PDL va fi zero in Moldova», spune noul lider regional. Pana una-alta, Moldova, nu e a PNL-ului, cum nu e nici a PDL-ului. Pentru ca PSD inca stapaneste mare parte din cea mai saraca zona a tarii. Iar cu sprijinul lui Fenechiu, PSD are toate sansele sa-si imbogateasca zestrea in propriul fief electoral.
Mai nou, Fenechiu si prietenii sai Adomnitei si Chiuariu au probleme cu DNA-ul in Afacerea Transformatorul. E mana PDL-ului, zice Fenechiu. O fi! Dar electoratul vrea sa afle in ce conditii au fost luate transformatoarele respective si cum s-a croit afacerea cu Electrica Moldova, din care prietenii liberali au papat bani frumosi.
La fel se petrece si cu banii dati recent de Guvern pentru Iasi, unde o buna parte din fonduri se duc in colegiul lui Fenechiu. Asa e viata, pare sa spuna liberalul iesean, explicand ca primarii din colegiul sai au avut proiecte!
In 2004, Relu Fenechiu era un tanar simpatic. Probabil ca nici atunci nu era usa de biserica. Insa era mult mai credibil.
Intr-adevar, Fenechiu are meritul, prin intrarile sale la centru, ca a adus bani multi la Iasi. Au fost refacute o serie de institutii din judet, s-au mai asfaltat ceva drumuri, dar proiectele mari inca zac prin sertare sau s-au impotmolit in schimburi de terenuri. Aeroport, sosea de centura, autostrada. Cand vom avea toate astea?
Politica eficienta nu inseamna doar bani, ci si caractere. Dar si principii. S-a dovedit ca puterea schimba oamenii. Mai nou, pe unii ii fac lideri regionali. Pentru ca, dintr-o data spatiul in care s-au lansat le este prea stramt. Se sufoca. Cand strigi mereu «Eu sunt cel mai tare», esti ridicol. Lasa-i pe altii sa decida ca intr-adevar asa stau lucrurile. Dar Fenechiu n-a prea inteles asta! Sunt curios sa aflu ce cred liberalii ieseni cu imaginea cea mai buna (Gavrila si Vosganian) despre Noul Imparat al Moldovei.

Niciun comentariu: