06 noiembrie 2009

Cheia primului tur la prezidentiale

Cu cat ne apropiem de ziua alegerilor, votul se polarizeaza. Partidele mari, PSD si PDL isi toaca adversarii, principala victima fiind liberalii. Mai e si victima Oprescu, care a iesit cu totul din schema. Strategia PNL de a merge doar pe linia anti-Basescu se dovedeste, cum am mai spus-o, total gresita. Atacurile firave din ultima vreme ale lui Crin la adresa lui Geoana abia daca sunt auzite, iar cand doi ataca in aceeasi directie, castiga cel mai tare, adica PSD.
Crin Antonescu ar fi avut sansa sa intre in turul doi, doar daca ar fi luat voturi din ambele zone. Cum atacurile sale au fost indreptate doar impotriva lui Basescu, potentialii alegatori anti-pesedisti din zona liberala vor sta acasa. Sau, mai rau pentru liberali, vor vota cu Basescu. Iar PNL, oricat s-ar stradui nu poate depasi PSD-ul mergand pe aceeasi linie.

Cu toate acestea, PNL e dorit si de PSD si de PDL pentru viitoarea guvernare. Cu PDL, liberalii s-au fript o data, dar nici cu pesedistii nu e floare la ureche sa inchei targul. Grea alegere. Nimic nu se va clarifica pana la primul tur al prezidentialelor. E posibil ca mare lucru sa nu se clarifice nici intre cele doua tururi. PNL va astepta probabil sa vada cine castiga finala.
Exista insa posibilitatea ca PNL sa incheie totusi intelegerea cu PSD intre cele doua tururi, in cazul unui scor strans intre Basescu si Geoana. Daca diferenta intre cei doi e minima, va fi clar ca Basescu va pierde. In acest caz, PNL va grabi decizia de a se alia cu PSD, plusand insa la negocieri. Daca insa, in primul tur, Basescu va avea ceva puncte in fata lui Geoana, liberalii nu vor dori sa riste si vor astepta pana dupa prezidentiale. Cheia primului tur e asadar diferenta intre primii doi clasati, cel mai probabil Basescu si Geoana. Diferenta care ar putea indica nu doar viitorul presedinte, ci si viitoarea formula guvernamentala.

3 comentarii:

onciu spunea...

Scenariu e cat se poate de pertinent si foarte posibil.Nu le-am dat prea multe sanse liberalilor si lui Crin Antonescu,inca de la inceput.Scorul pe care il are acest partid,nu permite intrarea lui Antonescu in turul al doilea decat cu voturi masive din afara PNL.Dar cine sa il le dea?Nu cred nici varianta spusa de Bogdan Chiriac la RTV,cum ca Antonescu l-a egalat pe Basescu la Bucuresti.Pe Chiriac l-au informat liberalii.Si au fost subiectivi.Cel care l-a egalat pe Basescu in Bucuresti este Sorin Oprescu.

Gabi A. spunea...

degeaba PSD si PD-L incearca sa il atace si sa il invinga pe Antonescu pentru ca nu au cum sa doboare un om cinstit, responsabil su hotarat sa schimbe demersul in Romania. Intotdeauna binele si adevarul va invinge, mai ales atunci cand exista suficienti sustinatori, simpatizanti si "aderenti". Crin are sanse reale sa castige cursa prezidentiala si este demn pentru functia suprema in stat. Gabi A.

Unknown spunea...

Geoană va avea un scor mai bun ca Băsescu încă din primul tur, iar în mod normal, în turul al doilea Geoană va câştiga lejer. Spun "în mod normal" pentru că Băsescu, disperat, ar putea comanda o fraudă de proporţii care să anuleze o diferenţă foarte mare existentă în realitate.