29 noiembrie 2009

Dilema alegatorului liberal

Nu stiu cat va costa predarea PNL, fara nici o negociere, in ghearele PSD, dar observ in ultimele zile o neliniste in zona alegatorilor liberali vizavi de graba cu care s-a incheiat intelegerea cu social-democratii. Pana la urma alegerile trec, iar victoria lui Geoana poate costa partidul mai ales in mediul urban, unde PNL a scos un rezultat cu adevarat excelent pe 22 noiembrie (numai in Iasi Crin a avut 25 la suta!).

Am discutat zilele astea cu o multime de oameni care l-au votat pe Crin in primul tur. In mod ciudat, cu cat te apropii de varful filialei, parerile sunt mai radicale (pro-Geoana evident), dar cu cat te departezi de fanatismul sefilor PNL, cu atat parerile se nuanteaza. Multi alegatori liberali cu care am discutat sunt iritati de modul in care PNL a ales sa se implice alaturi de PSD in campania pentru turul doi. Oamenii spun ca nu-s atat de siguri ca Johannis va fi premier si la anul pe vremea asta. In plus, exista serioase temeri ca adevaratul PSD isi va da arama pe fata inca din luna ianuarie.
E de remarcat cum se casca un hau intre inversunarea liderilor PNL de a merge cu Geoana, de parca ar fi candidatul PNL, si vocea alegatorilor liberali, care isi pun tot mai multe intrebari. Cateva exemple:
Cat va avea de suferit PNL in urma acestei atitudini dupa ce alegerile trec? Cum poti sa apari la mitingurile PSD alaturi de oameni pe care nu i-ai suportat vreme de 19 ani? Cu ce sunt mai buni Iliescu, Hrebenciuc sau Vanghelie decat unii lideri ai PDL precum Udrea, Videanu sau Ritzi?

Unii dintre liberalii cu care m-am intalnit zilele astea spun ca au trudit din greu pentru scorul lui Crin pe municipiul Iasi si ca in ciuda infrangerii, s-au bucurat de saltul PNL in oras. Aceiasi oameni adauga ca vor trage doar de forma in urmatoarea saptamana pentru Mircea Geoana, principalul motiv fiind ca graba liderilor PNL de a se alia cu PSD nu e si graba lor.

Pe de alta parte, daca Basescu castiga finala din 6 decembrie, va fi, indirect, nu doar meritul PDL, ci si al alegatorilor liberali tacuti, care n-au acceptat incolonarea in spatele PSD. Iar PDL sau Basescu vor trebui sa tina cont de asta si sa nu mai repete greselile trecutului vizavi de relatia cu liberalii. Pana la urma, si de o parte si de alta, liderii se schimba, nu insa si alegatorii...

6 comentarii:

DANGA Marius spunea...

Florin,
Pentru a continua sa ramai un comentator si ziarist apreciat este de datoria ta sa dai exemple de astfel de oameni cu care ai vorbit.

Altfel comentariul tau nu este decat parte din campania lui Basescu.

Informatiile statistice pe care le am nu spun deloc ceea ce spui tu.

Cum dica PNL "s-a predat fara nicio negociere"? Pai pastrarea cotei unica de catre viitorului guvern ce-ti spune? Un viitor prim-ministru sustinut de PNL cum iti suna?

Eu cred ca PD-L se imbata sa cu apa rece. Dar vom mai trai 7 zile si vom vedea.

M.

florin ghetau spunea...

Marius, e vorba de alegatorii liberali si nu de membrii activi.
Daca luam rezultatele din primul tur (PSD plus PNL), pe municipiul Iasi, Geoana ar trebui sa castige detasat alegerile.
Vorba ta, mai e putin si aflam verdictul.

Cat priveste chestia cu Johannis, nimeni nu poate garanta ca rezista mai mult de cateva luni ca premier.

DANGA Marius spunea...

Si ce garanteaza ca orice premier pus de Basescu va rezista mai mult de cateva luni.

Adevarul e ca nimic nu e sigur in aceasta privinta. Ce e sigur este ca noi, liberalii, ne-am fript o data cu Basescu. Tu, daca ai fi in locul nostru, i-ai mai da o a doua sansa?

M.

florin ghetau spunea...

Ai perfecta dreptate. A fost una din cele mai mari greseli facute de Basescu: relatia cu liberalii. Despre a doua sansa nu eu sunt cel care da sfaturi si nici verdicte. Pot judeca insa mai relaxat ca voi, cei din arena, si sa-mi amintesc de „practicile” democratice din 2000-2004.
Nimic nu ne poate garanta ce va fi dupa 6 decembrie. Cum nimic nu garanteaza ca psd e un partid reformat, care a renuntat la vechile naravuri. asta e tot.

rekinu spunea...

pentru noi alegatorii treaba e clara, daca geoana iese presedinte emigram. In ultimi 4-5 ani am avut oportunitatea sa plec din tara pt o viata mai buna, dar am zis ca se poate si aici. Daca romanii aleg un presedinte ca Geoana e clar ca nu se poate.

rekinu spunea...

indiferent de promisiuni si parteneriate sau ciori vopsite nu cred ca liberalii vor vota cu psd, imi e greu sa cred ca tineri ca: ficu sau adrian caliman care au luptat contra psd vor indemna lumea sa voteze Geoana presedinte...