02 noiembrie 2009

Institutele de sondare ne iau de prosti

Nici un sondaj nu seamana cu altul. Cifrele sunt atat de aiuritoare, incat nu putem trage decat o concluzie: institutele de sondare ne iau de prosti.
Iata cifrele din doua sondaje date publicitatii astazi:

INSOMAR (comandat de Realitatea TV):
Geoana 32
Basescu 30
Crin 18,6
CVTudor 7,1
Oprescu 6

CCSB (unde actionar principal este Camelia Voiculescu)
Basescu 34
Geoana 28
Crin 19
Oprescu 12
CVTudor 4

Foarte interesante cifre. Adica in sondajul realizat de un institut apropiat PSD, Basescu are 6 puncte in fata lui Geoana, in vreme ce „independentul” Insomar il da pe Geoana cu 2 puncte in fata lui Basescu. Pe cine sa credem? in plus, cum e posibil ca Oprescu sa fie cu 6 la suta intr-un sondaj si cotat cu 12 (dublu!!) in celalalt sondaj? Cine minte? La fel de dubios e si sondajul CSOP (al PDL-ului), in care Basescu are 37, Geoana 26, iar Crin in jur de 15.

Punand cap la cap nazdravaniile din sondajele mincinoase din aceste zile, plus informatiile care vin din zona partidelor, iata cum vad peisajul politic al momentului:
Basescu 31, Geoana 24, Crin 21, Oprescu 9.
Cat priveste turul doi, batalia va fi pe muchie de cutit. Daca finala va fi Basescu-Geoana, o buna parte din electoratul lui Crin nu se va prezenta la vot, iar din restul, bucata cea mai importanta o ia Geoana. De la Oprescu si candidatii „mici” e greu de spus incotro se duc voturile. Rezultatul e imprevizibil.
Daca insa la vot vine cam tot atata lume cat in primul tur, Basescu are toate sansele sa piarda, indiferent de contracandidat.

Revenind la mascarada sondajelor, institutele de sondare vor trebui sa dea socoteala vizavi de cifrele halucinante care ni se tot vantura in aceste zile. Examenul va fi dat pe 22 noiembrie, cand procentele de acum vor putea fi suprapuse peste cele din ziua votului.

3 comentarii:

garzanti spunea...

Lasa-i Florine... isi publica prostiile si isi decridibilizeaza profesia. E ca la BZI publici toate tampeniile, si atunci chiar vei avea un subiect bun nu te mai crede nimeni.

onciu spunea...

Este adevarat ca pasarea pe limba ei piere.Si la alegerile parlamentare din 2008,Insomarul dadea castigatoare ,,Alianta Psd-Pc''la o diferenta de aproximativ 6%.Iar acum Hrebenciuc il invinovateste pe Mitrea de blat cu Traian Basescu.O mare diversiune pentru ca procentul partidului nu se realizeaza din numaratoarea paralela.Nu credeam ca Hrebenciuc poate gandi in acest fel.Dar se vede ca domnii din staff-ul lui Geoana,respectiv Hrebenciuc,Vanghelie,Dan Nica incep sa debiteze numai gogomanii.Cred ca domnul Mitrea,care este un ardelean autentic si un bun politician va face ceva sa iasa din acest clenci.

Unknown spunea...

Cel mai bun sondaj de opinie este VOTUL.