01 noiembrie 2009

Mai merg impreuna PSD si PNL pe varianta Johannis?

Miercuri, se da votul pentru guvernul Croitoru. PDL e optimist si spune ca sunt sanse bune la votul din Parlament. Greu de crezut ca se va si intampla asta. PSD si PNL nu-si permit sa greseasca tocmai acum. Aproape cert, cabinetul va cadea la vot.
Nu e clar daca Traian Basescu va veni cu o noua propunere de premier, cum nu e clar nici daca PSD si PNL vor mai merge atat de hotarate pe varianta Johannis. Numele neamtului l-am auzit in ultimele zile rostit doar din gura liberalilor. Cei de la PSD lasa timpul sa uite de neamt. Social-democratii par sa-si fi asigurat locul in finala prezidentiala, iar asta e vestea cea mai buna pentru partidul lui Geoana. Johannis-ul liberalilor nu mai e subiect de actualitate pentru PSD.
Nici PSD, dar nici PDL nu-si doresc cu adevarat sa se schimbe ceva pana la alegeri. Doar Crin mai crede in primarul Sibiului, dar e posibil sa ramana pe dinafara jocului. Cu Basescu sau Geoana presedinte, Johannis nu va ajunge premier. Basescu va forta probabil ca PDL sa ramana singur la guvernare (eventual cu sprijinul UDMR), in timp ce pe Geoana nu-l va lasa propriul partid sa cedeze Palatul Victoria.
Ultimele declaratii facute de Crin arata tot mai clar o repozitionare a liberalilor in campul politic. Crin stie ca va ajunge sa se bata cu Basescu doar daca trece de filtrul Geoana. Desi nu e la vedere, disputa PSD-PNL exista si reprezinta partea cea mai interesanta a campaniei pentru primul tur.
Liberalii sunt constienti ca intetirea disputei lor cu Geoana il ajuta pe Basescu. Cel putin pentru primul tur. PNL nu poate ocoli insa PSD-ul, daca vrea sa ajunga cu adevarat la Cotroceni.

Un comentariu:

garzanti spunea...

Eu nu cred ca PSD se detaseaza de PNL pentru ca Geoana s-a detasat ca si candidat de Crin. Din contra sondaje interne din PNL arata ca Geoana mai are avans fata de Crin cam 0,5-1 procente. Practic desemnarea lui Klaus este un succes al PNL si a lui Crin. PSD a jucat prost din punctul asta de vedere, practic a favorizat PNL-ul.