05 noiembrie 2009

Scenariu post-electoral cu Geoana la Cotroceni

7 decembrie. Basescu a pierdut alegerile. Johannis premier? Nicidecum! Nu-l vrea PSD-ul, pentru ca e prea prieten cu PNL-ul. Atunci cine? Se trag sfori in culise. Hrebenciuc nu lipseste de la nici o reuniune. Vorbeste continuu la telefon. PSD mai cedeaza ceva la negocieri, iar premierul e fireste un social-democrat. Teritoriul fierbe in asteptarea instalarii noului guvern. Foamea e mare, iar discutiile se prelungesc inutil. PNL zice ca s-a fript o data (cu PDL-ul) si cere garantii ferme. Nastase si Iliescu vor si ei partea. Pentru oamenii lor. Timpul trece, iar Oprisan si Mazare sar ca vulturii intr-o sedinta a PSD, pentru ca guvernul nu e darnic. Mai pe sleau, recompensa nu e pe masura.
La televiziunile mogulilor, pardon, a patronilor iubitori de tara, brusc s-a asternut linistea. A disparut subit obiectul muncii. Doar disponibilizarile interne mai scot redactiile din amorteala. Se relateaza echidistant, dezbaterile sunt calme. Moderatorii si-au revenit. Au uitat de vremurile cand erau mai acizi cu Basescu decat si cei mai aprigi pesedisti.
Saptamanile trec, iar cazurile noi de gripa porcina sunt tratate firesc. Fara interferente politice. E o liniste suspecta. In sfarsit se fac emisiuni de analiza. Linsajul mediatic a disparut. Grevele sunt tratate ca niste proteste oarecare. Nu mai e de vina Basescu si nici Boc. Doar nu opozitia da banii. Cum nu e vinovat nici noul guvern. Poate liderii sindicali, ca incita oamenii sa iasa in strada.
Democratia a triumfat si pe ecrane. Pe Antena 3, inca mai fumega opiniile anti-portocalii. La Sinteza Zilei nimeni nu mai e incruntat. Valentin Stan isi aduce aminte cu nostalgie despre luptele din platou pentru instaurarea democratiei autentice. Brusc, aflam ca gratie masurilor bune luate de noul executiv, Romania iese din criza. In 2010, economia si-a revenit, desi asta prevesteau oficialii FMI si ai Bancii Mondiale inca din octombrie 2009.

Intre timp, liberalii devin tot mai nemultumiti. PSD nu mai e dispus la concesii. Hrebe nu mai suporta cartelile: avem 30 la suta, voi abia 17. PNL convoaca Delegatia Permanenta. Se amana o eventuala iesire dura la adresa PSD, desi social-democratii devin tot mai neiertatori cu tovarasii de alianta. Valul anti-Basescu nu mai uneste noua coalitie. Cat dusmanul comun era la putere lucrurile erau simple. Oare ce s-o fi intamplat intre timp? Uff, s-a terminat si campania «Noi vrem respect!».

4 comentarii:

summerday spunea...

"La televiziunile mogulilor......"

corecteaza ma daca gresesc insa la tele m nu sunt tinuti in brate cei din pdl si dat pe jos cu nichita de fiecare daca cand se iveste ocazia?

nu vad nici o diferenta.

Christoph spunea...

stimate domnule ghetau constat cu surpindere ca desi scenariul dvs e oarecum acid si neconvingator ati devenit brusc convins ca iese geoana. sincer va spun nu aveam incredere in puterea de convingere a d-lui Nichita, totusi iata ca m-am inselat.
chiar daca vedeti lucrurile intr-un pseudo gri transparent se pare ca dragostea fata de basescu s-a zdruncinat.
vedeti dvs o discutie directa cu cineva care are argumente si nu presupuneri face minuni chiar daca acel cineva nu e cel mai bun orator.
va doresc succes si sa alegeti cu grija, dar mai ales cu grija pentru ceilalti si nu neaparat pentru dvs.

Unknown spunea...

bai ghetaule,

Si nu e ma mai bine asa? faci si tu niste emisiuni de alea cu sex in direct, intre popo, pardon popi, mai o minora, mai un sex de asta in 5

si te si angajezi redactor sef la noi, ca sa ne dai la toti Buna Ziua Iasi.

te bagi?

florin ghetau spunea...

Jenant...