18 decembrie 2007

Cat de profitabile sunt pentru Iasi magazine tip Carrefour, Selgros sau Kaufland

Stau si ma intreb cat de sanatoase sunt centrele astea comerciale pentru economia Iasului. Am zis pentru economie si nu pentru ieseni, intrucat e clar ca acestia din urma sunt avantajati (gasesc totul la un loc, preturi ceva mai mici etc). Insa numai dintr-un punct de vedere.

Dar orasul in ansamblu nu castiga mare lucru (ce patriot sunt!). Din cate stiu mare parte din taxe si impozite nu raman la Iasi, da' nici asta n-ar fi marea problema.
Ideea e ca micii comercianti (si sunt cu sutele) isi vad afacerea in faliment, mai ales daca vand undeva pe langa Carrefour, Selgros, Kaufland sau Billa.

Mai e ceva: producatorii locali sunt suntati de marii jucatori, pentru ca e vorba de discount-uri si alte chestii pe care cei mici nu si le pot permite. Pe de alta parte, pe piata patrund nestingherite tot felul de produse (mai ales cele de import!) care iti iau fata, dar care in realitate sunt calitativ mai poaste decat cele autohtone.

In Occident raportul e de un supemarket la 5.000 de locuitori. Dar tot in Occidentul unde vrem sa ajungem, jucatorii de acest gen au ajuns extrem de nesuferiti. Recent, in Ungaria si in Polonia (daca nu ma insel!), producatorii locali au trecut la forme radicale de protest. Pentru ca erau exclusi de pe piata au inconjurat magazinele cu camioane si n-au lasat „prietenii” jucatorilor sa intre cu marfa. Cica actiunea lor a avut efect!

Niciun comentariu: