30 decembrie 2007

S-a deschis autostrada de pe Otopeni

In Romania, sunt puzderie de accidente pe sosele. Dar nu-mi inchipuiam vreodata ca un avion sa se tranteasca intr-o masina.
Va dati seama ca suntem de rasul curcilor in lumea asta? Auzi, accident pe pista! Ori, cei de la serviciul balizaj erau beti turta, ori suntem tara tuturor posibilitatilor. Mai degraba, cred in a doua varianta.

5 comentarii:

maricica spunea...

Buna. stiu ca acest comentraiu nu are legatura cu postarea ta. vreau doar sa deschidem o discutie despre cum unii dintre jurnalisti isi schimba parerile. pina in vara erai unul din aparatorii maretelor realizari ale lui Nichita acum vad ca il critici. iti mai aduci aminte ce parere ai avut despre Palas? daca ai uitat iti aduc eu aminte, rugindu-te sa citesti comentariul cuiva care a urmarit una din emisiunile in care ai aparat acest maret proiect.

Deşi până acum a fost unul din principalii susţinători mediatici ai PALAS-ului, ieri( 25 iunie 2007n.m.) postul public a difuzat o emisiune în care moderatorul a atacat virulent proiectul. Invitaţi oficial pe post de ”analişti neutri”, jurnaliştii Iulian Micu şi Florin Gheţău au făcut eforturi serioase, uneori penibil de evidente, pentru a apăra PALAS-ul. La final s-a ajuns la un compromis, concluzionându-se că toată presa a semnalat Primpăriei deficienţele contractului iniţial (asta deşi numai TELE M şi EVZ au văzut critic proiectul) şi că totul a ieşit foarte bine până la urmă
În debutul discuţiei, Maria Florea, moderatoarea emisiunii a ţinut să precizeze că „din fericire acest subiect a intrat în atenţia presei centrale, fapt bun, pentru că s-au mai întâmplat nişte lucruri în momentul în care presa centrală a privit mai cu atenţie acest proiect PALAS”.
Mai mult, moderatorarea a fost uşor ironică susţinând că proiectul PALAS a debutat în 2004 în decembrie când „era luna cadourilor şi un important om de afaceri a primit, nu am putea spune cadou, dar oricum destul de discutabil, acel teren din spatele Palatului Culturii”.
De cealaltă parte Florin Gheţău a încercat să ia apărarea lui Iulian Dascălu făcându-i minute bune celuilalt invitat semne mult prea evidente pentru a lua şi el poziţie. Cei doi au bolmojit că în primă instanţă modul în care a fost negociat contractul a fost „greşeala autorităţilor publice” şi că „omul de afaceri şi-a urmărit interesul financiar. Nu are de ce să fie condamnat”.
Pentru a poza totuşli în ziarişti neutri, cei doi invitaţi au admis că scandalul s-a iscat pentru că „nu a fost bine mediatizat. Eu cred că a fost aşa primăria a arătat terenul şi omul de afaceri a spus că parcă aş fi interesat. Eu cred că aşa a fost… şi acolo proiectul s- a materializat”, a completat Gheţău.
Uşor discuţia a devenit una extrem de ciudată. Pe de o parte moderatoarea care încerca să explice că proiectul PALAS a ajuns în acest punct „datorită faptului că presa şi societatea civilă a luat atitudine”, pe de altă parte Iulian Micu şi Florin Gheţău transfiguraţi în susţinători ai proiectului care au explicat că „proiectul a fost modificat, însă chiar dacă nu se isca scandal probabil că ar fi fost modificat foarte puţin, neesenţial”.
Iulian Micu a ţinut să precizeze că oricum nu se pierdea nimic: „pierdeam ce câştigam în plus pentru că de câştigat tot câştigam ceva. Iaşul tot câştiga ceva oricum s-ar fi făcut acest proiect”.
Discuţia a mers pe acelaşi ton timp de 20 de minute.
Observaţii:
- Material difuzat de TVR Iaşi în intervalul orar 17:00-17:30
- Florin Gheţău este reprezentatul cotidianului Jurnalul de Est care de câteva zile publică articole favorabile atât proiectului cât şi omului de afaceri Iulian Dascălu. Iulian Micu este fost angajat al TELE M pe vremea când acest post difuza emisiuni critice despre PALAS, dar acum conduce un site finanţat de PNL şi care are o poziţiei pro PALAS
- Aproape pe tot parcursul discuţiei Gheţău a privit în jos sau a căutat un punct de sprijin în cuvintele lui Iulian Micu. Mimica celor doi jurnalişti arăta că ei se simţeau stingheri în poziţia de avocaţi ai taberei proPALAS

florin ghetau spunea...

Nu-mi schimb asa usor parerile, asa ca fii linistita din punctul asta de vedere, draga Maricica.

Daca il critic pe Nichita o fac doar atunci cand e cazul si din nefericire calca pe bec de multe ori.

Ca sa fie lucrurile extrem de clare, nu orice face Nichita e bun, sau dimpotriva e rau.

Ca dovada, l-am atacat pe Nichita in dese randuri, dar l-am si aparat cand era cazul (vezi chestia recenta cu blogul marsav impotriva sa).

Cat priveste Palasul, acesta nu e proiectul lui Nichita, ci doar sustinut de el (ca de altfel si de Consiliul Local).
Continui sa cred si acum ca proiectul este benefic pentru Iasi, fara ca asta sa insemne ca sunt de partea sau impotriva primarului. Iar ca lucrurile sa fie si mai clare, Iulian Dascalu nu mi-e prieten nici dusman, e doar unul dintre investitorii importanti ai Iasului.

Faptul ca exista un dosar la DNA, cei in cauza vor tb sa se apere. Daca in spate sunt lucruri necurate, e treaba Justitiei sa le scoata la lumina.

Dar repet, proiectul Palas e benefic Iasului. Asta e parerea mea. Pentru ca nu poti da cu piciorul unei investitii de peste 200 milioane de euro. Cu siguranta vom mai vb si auzi despre Palas.

PS: Cat priveste comentariul CUIVA despre acea emisiune de la TVR, a fost punctul meu de vedere si sa stii ca un cuvant nu retractez din ce am zis acolo.

Daniel Matasaru spunea...

Draga Maricica, nu il apar eu pe Florin, nici pe Iulian...
Dar daca in Romania pana si presedintele tarii isi schimba parerea de la un sezon la altul, de la 5 minute la altele 5, ce exemplu puteau sa ia niste simpli cetateni, fie ei si jurnalisti? Sa ii condamnam [pe un blog] public doar pentru ca si-au schimbat parerile? :))

Iulian Micu spunea...

Oare unde a aparut comentariul cu pricina?... Hermeneutica folosita te da pe spate.. Complexa analiza.

Iar in ceea ce-l priveste pe Daniel, il acuz public de comportament apolitic: la una din emisiuni, cind a fost invitat alaturi de Catalin Ivan, de la PSD, in loc sa-i dea in cap cu scaunul, i-a dat de 3 ori dreptate, de doua ori nu l-a contrazis si o data se uita pe pereti in loc sa-l pocneasca...Din punctul meu de vedere, e limpede: avea facut pactul cu diavolul..

Si ironiile pot sa continue..
Oricum, la multi ani tuturor!

Daniel Matasaru spunea...

:))
Iulian, nu facusem nici-un pact cu diavolul. E adevarat, aveam niste apeluri nepreluate de la Catalin inainte de emisiune >:)