09 mai 2009

PSD s-a schimbat. Dar nu in partile esentiale

Mircea Geoana a fost azi la Iasi. Cu o suita intreaga de ministri. Vizita n-a fost un esec, dar nici un real succes. Dimineata, la statuia Independentei, liderii PSD au dat nas in nas cu Vadim si Becali, iar Mircea Geoana nu s-a simtit in largul sau. Discursurile au fost seci, Nichita a citit de pe foaie, tragand microfonul un pas mai in spate, pentru ca televiziunile sa nu-l surprinda inconjurat de peremisti, iar soarele a toropit rapid firava asistenta.
Doar emotiile prefectului au fost naturale, cuvintele lui Victorel Lupu vibrand de parca ar fi fost discursul de care ar fi depins ramanerea sa in Casa Patrata. A fost poate cea mai palida actiune de acest gen organizata in ultimii ani la Iasi, semn ca oamenii simpli s-au plictisit de vorbe, fiind satui pana in gat de politica.

A urmat un simpozion regizat de primarie in Aula Universitatii Tehnice (traiasca rectorul Giurma!), mai mult o reuniune in familia social-democrata, in conditiile in care micuta sala politehnista a fost ticsita cu sefi de institutii iesene, dar si cu lideri PSD din judetele invecinate.
Cat priveste discursul candidatului social-democrat la presedintie, am aflat din nou ca Romania n-are proiect, ca nu trebuie pierduta speranta si ca politica externa a Romaniei e varza.
Putini au inteles daca PSD e la putere sau a trecut deja in opozitie, dar toata lumea a priceput ca in sfarsit a inceput campania electorala.
A urmat o conferinta de presa, care n-a avut nici cap, nici coada, ci a semanat mai mult cu o poza de grup gata sa atace doua batalii electorale importante. Pe scena trebuia invitata toata lumea, pentru ca intr-un an atat de greu, nimeni din partid nu trebuie deranjat. Asa ca la prezidiul ad-hoc au stat amestecati vreo 20 de oameni: seful in mijloc, iar de-a stanga si de-a dreapta s-au intins ca margelele candidatii pentru PE, Nastase plus Simirad.

La 14.30, vuietul boxelor din Parcul Expozitiei a fost oprit. Pe aleea principala si-au facut loc Geoana si compania, iar de pe stalpii laturalnici, Catalin Ivan indemna din 10 in 10 metri sa alegem bine (oare romanii au votat prost ca PSD a ajuns la guvernare?).
Boierii s-au urcat pe scena, Nichita a decretat inceperea mitingului, iar Geoana a bifat la Iasi cel de-al treilea discurs al sau.
Astfel, am aflat ca PSD e aliat la guvernare cu niste pitici si ca Moldovei i se promit aceleasi lucruri pe care le tot auzim de cateva campanii electorale incoace.
„PSD are o obligatie pentru Moldova, pentru ca de fiecare data a luat de aici multe voturi”, a recunoscut Geoana, care cu doar cateva fraze inainte pomenea de angajamente pentru scoaterea Moldovei din saracie.
Pestritul public din Parcul Expozitiei s-a risipit apoi care incotro. Mare parte dintre liderii PSD au plecat la masa, apoi la avion. S-a terminat o zi grea. Mircea Geoana va reveni la Iasi sambata viitoare, dar nu pentru a clarifica noul concept al guvernarii din opozitie, ci intr-o problema personala.
Era sa uit un amanunt important: in parcul Copou, ministrul Muncii, Marian Sarbu si Titus Corlatean au incins o partida de sah in aer liber. Au fost mutati, pe rand, cai, nebuni si multi pioni. Oare cine o fi castigat?

2 comentarii:

Don Miguel spunea...

Am vazut cateva imagini cu Nichita la tv,cat de penibil a putut sa fie.A dat indemnul multimii adunate de el sa strige PSD,ca sa-i arate prostanacului si celorlalti grei din partid,cat de influent e el si ce important e partidul pe care il reprezinta in Iasi.
O alta imagine amuzanta,a fost atunci cand Catalin Ivan,s-a prins de mana cu Nastase si Geoana.Acest tanar vrea sa devina europarlamentar cu orice pret.

quin spunea...

pai cum sa scoata Molodva din saracie ca ramin fara votanti: se stie ca principalul votant este ala saracit, fara multa minte.