01 mai 2009

Tabloul politic la Iasi inaintea startului europarlamentarelor

1. PSD Iasi are marele avantaj ca are candidat. Pentru social-democrati exista miza, iar asta conteaza intr-o campanie. E singura filiala din Iasi care a reusit sa-si plaseze omul (Catalin Ivan) pe un loc eligibil. Social-democratii au dat deja startul alegerilor din 7 iunie, organizand chermeza de 1 mai cu tot ritualul de rigoare: mici si bere din belsug in parcul Copou. Desi n-a fost prea multa lume (o mie si ceva de oameni doar!), PSD a dat semnalul mobilizarii. O bila neagra pentru PSD: utilizarea oamenilor din directiile subordonate primariei la propria actiune politica. PSD e marele favorit pentru a castiga la pas alegerile pe judet. Nichita si compania nu mai au opozitie la Iasi, reactiile PNL fiind deocamdata extrem de timide.

2. PDL e in amortire. Democrat-liberalii ieseni, cunoscuti pentru abilitatea de a crea evenimente (vezi perioada 2004-2008!) sunt apatici, preocupati mai mult de scaune, decat de politica de partid. PDL n-are busola, nu are consistenta, nu iese cu nimic si incaseaza lovitura dupa lovitura. Liderii locali ai PDL se incapataneaza sa faca alianta cu PSD la Consiliul Judetean, dar pierd puncte. Simirad le da cu tifla ori de cate ori are ocazia, iar pedelistii se cocoseaza in CJ cand seful institutiei ii pune la colt. Asa s-a intamplat si ieri, cand Simirad i-a pus la punct pe Carlan, Movila si Serban. Curios, acestia nu au reactionat, desi au avut ocazia sa riposteze. Daca pedelistii ar iesi public si ar spune ca dupa toate sicanele lui Simirad, nu mai sunt interesati de alianta cu PSD din CJ, ar avea de castigat. N-o fac, iar bobarnacele lui Simirad, ii costa pe pedelisti in planul imaginii. Nu poti invoca la nesfarsit stabilitatea coalitiei la nivel local, daca partenerul nu te vrea alaturi si te ataca in mod constant. E posibil ca si ordinul de la centru de a sta cuminti in teritoriu sa conteze in luarea deciziei de a-l lasa pe Simirad sa atace continuu. PDL parca s-a transformat intr-un alt partid dupa intrarea la guvernare.

3. PNL Iasi poate strange nemultumitii dreptei, dar filiala nu pare sa-si fi revenit dupa pierderea guvernarii. Cu mici exceptii, sefii liberali de institutii, schimbati din functii n-au avut nici o reactie la marsavia guvernului, fiecare cautand solutii individuale de salvare. Unii si-au negociat plecarea, primind in schimb posturi de rang inferior, inainte de a fi schimbati. Relu Fenechiu e absent din peisajul local, iar liberalii primesc lovituri naucitoare. Asa s-a intamplat si azi, cand conducerea Fortus a acuzat PNL-ul local de cardasie cu smecherii de la Metalexportimport.

Un comentariu:

Dan Stormbringer spunea...

Ai dreptate , PDl-ul sa transformat in Petrica, Dan si lestul...