15 aprilie 2009

Grila de start pentru prezidentiale

La modul cum se comporta Mircea Geoana si Crin Antonescu, Traian Basescu are toate sansele sa castige relaxat prezidentialele din toamna. Dovada stau si cifrele din ultimul sondaj Insomar, care au iesit doar pe surse si n-au fost facute publice, de parca scrutinul pentru presedintie s-ar tine peste vreo trei ani si n-ar interesa pe nimeni. Iata cum stau lucrurile in sondajul cu pricina, la intentie de vot: Basescu 44%, Geoana 19%, Antonescu 17%.

Faptul ca electoratul nu percepe inca un adversar redutabil care l-ar putea invinge pe marinar e grav, daca ne gandim ca actualul presedinte e in al cincilea an al mandatului sau si are bube destule.
Ramanand la contracandidatii lui Base', pentru Geoana situatia e neagra de tot. Seful PSD face eforturi uriase ca dimineata sa stea in coalitie cu liderii PDL, iar dupa-amiaza sa-si aduca aminte ca e candidat pentru Cotroceni.

Paradoxal, cele mai mari sanse pentru a intra in turul doi le are Crin Antonescu. Liberalul, desi reprezinta un partid de 16-17% are potential de crestere, e nou, vorbeste bine si nimeni n-a auzit sa fie bagat in vreo afacere necurata. Crin are insa si el defectele sale, iar retragerea sa in umbra imediat dupa congres e cel putin suspecta. In plus, indepartarea lui Daniel Daianu de pe listele europarlamentare da prost la electoratul informat tintit de liberali, oricat s-ar stradui sefii PNL sa spuna ca Daianu n-a avut nici o treaba cu partidul in ultima perioada.
Pana in toamna se pot intampla multe, dar asa cum se prezinta lucrurile acum, e clar ca Basescu ramane marele favorit, iar Geoana si Crin se bat pentru locul care asigura intrarea in turul doi.

Niciun comentariu: