25 aprilie 2009

Inca o sansa pentru Republica Moldova

Focul din Republica Moldova s-a stins, iar in Basarabia se perinda lideri europeni pentru a analiza la cald situatia. Declaratiile sunt prudente, insa un lucru e clar: UE nu vrea sa forteze nota si sa rupa legaturile cu Chisinaul.
Gazul mamei Rusia a contat si de data asta. Si totusi exista sperante. Mici ce-i drept, dar exista. Azi, cei 41 de parlamentari ai opozitiei proaspat alesi nu si-au ridicat mandatele. Comunistii s-au trezit singuri, izolati, la o ceremonie in care fata lui Voronin trada nervozitate. Cei 41 isi vor ridica totusi mandatele, separat, intr-o alta zi.
Gestul de azi nu e de ajuns. La inceputul lunii mai, Parlamentul va face prima incercare pentru alegerea unui nou presedinte. Comunistii au nevoie de un singur vot pentru a-si asigura majoritatea de doua-treimi.
Se fac deja pariuri, iar toti se intreaba cine va trada din randul opozitiei? Si pentru ce suma? Metoda cea mai buna ar fi ca parlamentarii AMN, PL si PLDM sa nu intre deloc in sala la momentul votului. Daca presedintele nu este ales din trei incercari, Parlamentul e dizolvat si se organizeaza anticipate. Nici asta nu e de ajuns. Opozitia fragmentata ar trebui sa regandeasca strategia si sa incerce o unificare rapida, pentru ca nu e deloc sigur ca rezultatele ar diferi prea mult in cazul repetarii scrutinului.

Niciun comentariu: