10 aprilie 2009

Revolutie cu program scurt si opozanti fricosi

30.000 de tineri in strada la Chisinau. Asta s-a intamplat marti, la doua zile dupa victoria trasata din condei a comunistilor lui Voronin. Revolutia s-a terminat brusc, la caderea serii, dupa ce liderii opozitiei, speriati, au cerut oamenilor sa plece acasa.
Miercuri, doar 5.000 de oameni au mai venit in piata centrala, iar joi n-au fost mai mult de 200. In schimb, ceea ce era de asteptat s-a intamplat, trupele comuniste trecand la arestari masive. Oficial, se vorbeste de 200 de arestari, neoficial, ar fi cateva sute.
De ce a esuat miscarea anti-comunista de peste Prut? Raspunsul il pot da cei trei lideri ai opozitiei, care n-au stiut (vrut) sa preia controlul pietei Marii Adunari Nationale.
Niciodata dictatura n-o dai jos participand la negocieri cu dictatorul. Voronin in capul mesei, iar liderii opozitiei (Filat, Urechean si Chirtoaca) stand insirati ca niste mielusei gata de taiere.
Revolutia cu program scurt a esuat, spre dezamagirea miilor de tineri care n-au avut nici o legatura cu atacarea sediilor presedintiei si parlamentului, dar care s-au vazut tradati de firava opozitie moldoveana.
Acum mai ramane ca un deputat moldovean democrat sa desavarseasca opera comunistilor si sa voteze un nou presedinte in fruntea tarii. Un singur vot mai au nevoie comunistii pentru a-si asigura majoritatea de 61 de voturi din 101, necesara alegerii presedintelui republicii. Pe care il vor obtine rapid, indiferent ca va fi vorba de santaj sau de bani.

Din nefericire, Romania e hulita de ambele tabere de la Chisinau. Atat de comunisti, care spun ca e mana noastra in protestele de la Chisinau, cat si de unii democrati de dincolo care acuza Romania ca nu s-a pozitionat ferm de partea opozitiei. Romania nu putea face explicit acest lucru, din simplul fapt ca e membra a UE. Ceea ce poate face tara noastra e sa ia la picior capitalele europene si sa explice marilor puteri ceea ce se intampla la Chisinau. Altfel, diplomatia romaneasca a reactionat corect, desi sufleteste e alaturi de cei care au pierdut alegerile.

Ce va urma: nimic. Comunistii au preluat controlul, dupa o zi in care pareau ca se clatina. Voronin profita de lipsa de curaj a opozitiei, ai carei lideri prefera sa se ascunda pe dupa perdele decat sa treaca la actiune.
Aud ca astazi tinerii vor iesi in strada din nou la Chisinau. Se fac apeluri prin SMS-uri, iar tinerii vorbesc in soapta pe Internet. Iar opozitia continua sa taca. Adio democratie! Konetz Revolutie!

2 comentarii:

Paul spunea...

Florine, esti total pe langa subiect.
In tot articolul tau, nu apare niciodata Rusia sau SUA.
In primele randuri ale protestatarilor de la Parlamentul si Presedintia RM erau si agitatori, provocatori fie ai lui Voronin, fie ai lui Iurie Rosca, aliatul lui Voronin, sau chiar cetateni rusi (organizatia paramilitara Nashi).
Romania este paralizata de jocul de glezne al specialistilor in strategie ai Moscovei. Gasesti explicatii la mine pe blog in legatura cu racirea relatiilor internationale.
Ceea ce tu nu pari sa iei in considerare este nemultumirea exprimata de mii de tineri din RM fata de conducerea dictatoriala a lui Voronin.
Opozitia democratica are deja o pozitie fragila si nu se poate sa le ceri sa faca imposibilul.
In legatura cu alegerea noului presedinte RM: dincolo de vot, PCRM are nevoie de cvorum. Desigur tradari din cadrul opozitiei democratice sunt posibile oricand. Cazul Iurie Rosca de la PPCD este notoriu.
Protestele tinerilor de la Chisinau sunt menite a nu influenta cu nimic tabla de sah impartita de SUA si Rusia. Nici Solana, nici Sarko, nici alt lider european nu va varsa o lacrima cand va vedea in direct cum trupele de represiune ale comunistilor moldoveni vor ucide cu bestialitate protestatari de la Chisinau.
De ce nu ai spus nimic in acest articol de blog despre misiunea extrem de grea a jurnalistilor aflati acum in RM?
Romania nu poate risca participarea la o solutie militara, ca si in cazul siamezilor, cel mai slab trebuie sacrificat. Stabilitatea Romaniei se asigura prin sacrificarea fratilor nostri de peste Prut.
Romania putea si inca poate adopta masuri diplomatice mult mai energetice pentru a fi luata in considerare de Marile Puteri.
Cel mai probabil scenariu este cel ucrainian.
De ce maturi pe jos cu partidele parlamentare democratice din RM? Pe cine au ei in spate? Cine il sustine pe Voronin?
Revolutia Florilor se va ofili, azi, vineri.

Paul spunea...

masuri energice, nu energetice-derapaj de scriere
vrand-nevrand putin manevreaza totul.