11 aprilie 2009

Scenariu: Duda se retrage si-l sustine apoi pe Crin

S-a lansat in cursa prezidentiala. Cu un discurs bine confectionat de consultantii sai, principele Radu Duda bate la portile Cotroceniului. Straniu, nu? Un membru al Casei Regale candideaza la presedintie. Abandonul monarhiei? Posibil, mai ales ca sfarsitul republicii e tot mai departe. Ceva nu se leaga in chestia asta, iar impresia e mai degraba ca se urmareste ruperea unor voturi. De la cine? S-au avansat tot felul de scenarii. Sa le luam pe rand:

1. In spate e Dinu Patriciu, adica PNL. E stiut ca miliardarul vrea cu orice pret sa-l darame pe Basescu. Insa candidatura lui Radu Duda nu-l ajuta pe Crin Antonescu. Ba dimpotriva, pentru ca principele poate lua voturi de la Crin. Exista insa posibilitatea ca Radu Duda sa fie sustinut de PNL. Cu alte cuvinte, Crin sa nu mai candideze. Greu de crezut si asta, desi poate fi portita de scapare pentru Crin, in dorinta acestuia de a nu iesi sifonat la alegeri.

2. O alta varianta e aceea a retragerii lui Duda din cursa, cu putin timp inainte de prezidentiale si declararea sprijinului pentru Crin. Inca un amanunt: in campania lui Duda vor lucra consultanti americani, din fosta echipa a lui Obama. Si in tabara Crin cica ar fi ceva negocieri cu americanii. Coincidenta sau nu, tot din zona celor care l-au dus la victorie pe Obama. PNL ar avea astfel doi candidati, dintre care unul de forma, care sa incerce sa culeaga voturi din zona celor satui de politica. Apoi, voturile sa se verse in acelasi cos, taman inaintea declansarii campaniei.

3. In spate e Basescu. Pe actualul presedinte nu-l ajuta prea mult varianta asta, pentru ca Radu Duda rupe voturi din zona dreptei, deci si de la actualul sef al statului. Totusi, relatiile din ultima vreme dintre Casa Regala si Basescu n-au fost deloc amicale in ultima perioada.

4. In spate e Geoana. Liderul PSD e singurul candidat bucuros ca Radu Duda intra in cursa. Cum spuneam, puzderia de concurenti pe zona dreptei rupe voturile, iar Geoana tinteste in prima faza intrarea in turul doi. Cele 1-2 procente ale taranistilor se vor duce aproape sigur inspre Crin, iar Geoana e convins ca nu si le va insusi, dar macar sa se piarda inspre alte zari.

Prezidentialele din acest an se joaca deja, iar iepurasii (doar se apropie pastele, nu?) sar de unde nu te astepti.

Un comentariu:

Dan Stormbringer spunea...

Dar invers? Crin se retrage si-l sustine pe Duda?