23 mai 2009

Cine a castigat batalia lansarilor de la Iasi: PSD, PNL sau PDL?

Am fost prezent la toate cele trei lansari de la Iasi ale principalelor partide. PSD a tinut chermeza in Parcul Expozitiei, liberalii s-au strans la Providenta, iar cei din PDL au avut lansarea azi la Casa Sindicatelor. Mi-e greu sa spun care actiune a avut impactul cel mai mare, in conditiile in care Partidul Absentilor de la Vot ramane formatiunea majoritara in Romania.
Ruptura intre ceea ce discuta liderii politici la mitinguri si ceea ce spun oamenii simpli pe strada nu poate sa dispara prin vorbe, ci prin fapte.
E greu sa-i intelegi pe liberali cand ei insisi lovesc in fosta lor guvernare, cum la fel de greu e sa pricepi daca impozitul forfetar e o masura anti-criza a guvernului Boc. Si mai greu e sa-l intelegi pe Geoana, care dimineata, la sedintele coalitiei e la putere, iar dupa sedinta de pranz cu consultantii sai politici trece in opozitie, turnand galeti de ocari peste parteneriatul cu pedeleul.

Revenind la chestiunea lansarilor de la Iasi, zeci de steaguri colorate in rosu, galben si portocaliu ale activistilor de partid nu pot indeparta lehamitea oamenilor fata de politica. Un lucru oarecum imbucurator: nici politicienii (cu exceptia lui Geoana) nu mai fac promisiuni, pentru ca, paradoxal, promisiunile au ajuns mai mult sa infurie decat sa aduca oameni la vot.
Totusi, discursurile politicienilor abia daca reusesc sa capteze atentia celor prezenti la adunarile electorale, iar acesta e primul semn ca vremurile votului emotional au trecut. La alegerile din 7 iunie va conta in primul rand capacitatea de mobilizare a partidelor. Chestiunile europene nu intereseaza din pacate pe nimeni, mai ales intr-un an de criza, in care problemele sunt cu totul altele.
Asadar, cine a castigat batalia lansarilor de la Iasi? Eu unul n-am gasit raspunsul!

4 comentarii:

Dan Stormbringer spunea...

binenteles ca pdl-ul...

CRISTINEL DUMITRU CIOANCĂ. spunea...

In lupta lor, partidele uita de oameni; si nu ma refer neaparat la oamenii pe care-si propun sa-i reprezinte ci mai ales la oamenii cu care-si propun (daca au un plan/program/gandire pe termen scurt/mediu/lung) sa conduca, indiferent de criteriile pe baza carora vor fi numiti.
Prietenii stiu mai multe despre ceea ce ma abtin sa comentez...
Cat despre prezenta la vot : cineva trebuie sa fie vinovat...

alex spunea...

pesedistii au fost cei mai vizibili. impactul e greu insa de estimat.

Paul spunea...

Florin e foarte dezamagit ca PDL nu vine cu o viziune coerenta de dezvoltare a Romaniei. Plus ca filiala din Iasi a intrat in hibernare, acum fiind vara.
PSD a fost cel mai vizibil si asta conteaza, la urma urmei. Cantitatea (de mici) primeaza, iara nu calitatea (discursului candidatilor PSD).