27 mai 2009

Mai sunt 10 zile pana la euro-alegeri. Pe cine mai intereseaza campania?

Campania pentru europarlamentare intra pe ultima suta de metri. Care campanie? Ati vazut echipe ale PDL, PSD sau PNL pe strazi asa cum se petrecea la locale sau la parlamentare? Eu unul n-am zarit. Va imaginati ca mai mult de doi ieseni din zece stiu ce se petrece pe 7 iunie?
Nici una dintre cele trei filiale n-are chef de treaba. Alegerile europene nu-s alegerile lor. N-au miza. Nu ofera nici o satisfactie imediata, pentru ca victoria sau infrangerea nu conteaza. Poate cel mult sefii locali vor fi dojeniti de liderii de la centru. Dar nu cred ca se va lasa cu taieri de capete.
Europarlamentarele nu ofera posturi in primarie, CJ, Prefectura sau in directiile descentralizate. Cei de la PSD si PDL abia s-au instalat in functii, in vreme ce liberalii fug care incotro aranjandu-si ploile pentru vremurile opozitiei. Fiecare are altceva de facut, numai campanie nu. In plus, e criza, iar banii trebuie dramuiti atent, mai ales ca in toamna va fi confruntarea cea mare. Partidele vor pune atunci osul la treaba, pentru ca infrangerea la prezidentiale ar putea insemna si infrangerea lor. Unii ar putea fi scosi din guvern (institutii locale), altii ar putea intra. Functie de castigator. Din fericire, alegerile pentru Cotroceni vor fi ultimele, pentru un electorat obosit si tot mai dezorientat.

Revenind la europarlamentare, peste lehamitea electoratului, satul de sirul de alegeri din ultimii doi ani, se suprapune perfect lehamitea partidelor. Ce va fi pe 7 iunie vom vedea, dar prevad o prezenta catastrofala.
In mod curios, si PSD Iasi a intrat in acest joc, desi ar avea motivatia unui candidat plasat pe loc eligibil. Stiti ce va face Catalin Ivan daca ajunge in Parlamentul European? Daca da, dati-mi de veste!
Vad in schimb, aceeasi boala vesnica la PSD. Orasul se inroseste de la o zi la alta, insa panourile si bannerele nu vorbesc. Oamenii trec nepasatori, iar banii investiti aiurea de PSD Iasi nu au cum sa dea roade. Cel mult poate aduce un procent doua in plus. Afisajul stradal trebuie insotit de mesajul candidatului. Doar ca acesta nu exista. PSD Iasi s-a chinuit sa aiba candidat eligibil, dar nu profita deloc de conjunctura. PSD n-a facut macar o conferinta de presa in toata campania, de parca s-ar feri sa-l scoata in public pe junele Catalin. In schimb, figura ieseanului apare de doua ori, undeva pe un banner din tara, de parca am fi in comedia Gemenii rosii!
Ziceam ieri ca prezenta la vot va fi in jur de 22%. Ma tem insa ca si aceasta cifra e optimista.
Sa inceapa prezidentialele. Cu euroalegerile m-am lamurit!

Un comentariu:

alex spunea...

pe milut.