25 aprilie 2009

Cutremur simtit si la Iasi. Oameni iesiti in fata blocurilor si autoritati inerte.

La vorbe se pricep de minune. Dar cand trebuie sa vorbeasca, tac. De la cutremur a trecut o ora. Televiziunile dezbat intens subiectul, dar pana acum n-am zarit nici o voce de oficial care sa ne linisteasca. Sau dimpotriva, daca exista motive serioase sa ne ingrijoram. Gheorghe Marmureanu, cel de la Fizica Pamantului, a intervenit pe Realitatea TV. Ca sa bata campii. Dar care-i problema, a intrebat mirat domnul Marmureanu! Nici o problema, dom' director, s-a zguduit putin pamantul. Ce mare scofala? Dumneata iti faci serviciul, noi doar ne speriem! Diviziunea muncii, ce naiba!

Exista motive privind un nou pericol? Vor fi replici? Deveniti fiecare specialist de serviciu si dati-va singuri raspunsul. E sambata seara si boierii sunt pe coclauri. Subiectul e delicat, dar trebuie discutat deschis despre asta. Mai amintesc un lucru: Oprescu vorbea cu cateva luni in urma despre un cutremur iminent. L-am tratat cu totii la misto.

In Tatarasi, lumea s-a speriat serios. Familii intregi, in special batrani, au iesit in fata blocurilor. N-au stat decat 10 minute, intorcandu-se apoi in case. O seara agitata, in care in mod sigur orice zgomot suspect va starni ingrijorare.

UPDATE ora 23.05: Oficialii de la Fizica Pamantului afirma ca nu exista riscul producerii unei replici majore. Ma intreb in ce masura autoritatile iesene sunt pregatite in caz de cutremur (spitale, sange, locuri speciale de cazare, hrana etc)? Pana atunci, o alta intrebare: cand va incepe operatiunea refacerii blocurilor cu bulina?

13 comentarii:

Paul spunea...

Te-ai cam speriat:D? Si eu. Oamenii s-au intors in case rapid pentru ca OTV nu si-a intrerupt emisia. Plus ca erau niste bloguri de citit si articole alarmiste de publicat.
Gandul il citeaza pe Raed Arafat care ne linisteste.

florin ghetau spunea...

Senzatia n-a fost chiar placuta, desi totul a durat doar cateva secunde.

Paul spunea...

Mi s-a parut interesant ca la Antena 3 Marmureanu asta s-a plans de colaborarea cu Orange. E naspa daca la un cutremurash din asta, nu ne mai merg telefoanele, cel putin in afara localitatii.
Ce spui de chestia cu Antena 3-Marmureanu vs. Orange?

Paul spunea...

Adica nu putem apela niciun numar Orange din afara localitatii.

florin ghetau spunea...

Pai s-a intamplat ca la revelion. ca sa glumim putin, intrebarea de asta data a fost: Cum ai petrecut de cutremur?
Ma intreb daca autoritatile au putut comunica intre ele pentru a vedea rapid despre ce e vorba. Mai ales ca oamenii nu erau la birouri! Ce ti-e si cu seismele astea de weekend

Paul spunea...

Cum am petrecut de cutremur? Am tras rapid o cana de vin si m-am rugat la zeii supremi din religiile majore ale lumii, eu fiind ateu.
Pentru ca singurii jurnalisti adevarati suntem noi 2 si Aurel, haide sa va spun ce va urma dupa cutremur: o discutie mai ampla pe urmatoarele 3 chestiuni, discutie lansata de televiziuni si ziare, 1.dotarile ISU, 2.reabilitarea blocurilor cu bulina, 3.pregatirea populatiei si a institutiilor in caz de dezastru.
Nu mi-ai raspuns la intrebare...

CRISTINEL DUMITRU CIOANCĂ. spunea...

Probabil ca persoanele cu functii de raspundere si cu salarii pe masura au omis sa prezinte scenariile posibile si modul de actiune catre populatie (datorita schimbarilor la care se asteapta); profesionalismul acestora, capacitatea de a pune lucrurile cap la cap e insa incontestabila si urmeaza sa ne simtim mandri si foarte linistiti imediat ce se vor aseza lucrurile pe fagasul normal...(!?)
Vom vedea apoi cum se revigoreaza economia, cum vor colabora autoritatile, cum se vor gandi lucrurile si se vor chibzui banii... de la 5 la 7 pare putin dar un cutremur ar trebui sa zgaltaie si altceva in afara de pamanturi, case, spitale, scoli, gradinite, cladiri de patrimoniu, etc.

Marius Bojor spunea...

:) E o problema daca nu putem sa ne trimitem sms-uri cu Cutremur Fericit!:) Populatia trebuie educata si informata, pentru ca spunea cineva ca are 17 ani si este primul cutremur prin care trece... trebuie sa fim re-instruiti cu masuri minime de siguranta in caz de cutremur si - printre altele - sa nu sunam ca nebunii la 112 sa intrebam daca au fost pagube.

Dan Stormbringer spunea...

@saul pava : esti ateu sau satanist? se pare ca voi 2 si orel sinteti chiar singurii jurnalisti adevarat de 2 lei...

Paul spunea...

@Dan Stormbringer: sunt perfect de acord cu numai o jumatate din afirmatia ta.
Satanist nu-s deshi l-am sustinut pe Zeus si pe Oprica. Deh, greselile copilariei.
Sunteti acelasi comentator inteligent ca pe iasicastiga.ro?
Comentatorii anonimi sunt niste specimene interesante.

Dan Stormbringer spunea...

@saul pava: e-adevarat, dar mai sintem vreo citva anonimi pe-aici, asa cam vreo 20 si ceva de milioane... ca sa nu mai spun ca mai este si unul: Marele Anonim.. be happy

Paul spunea...

@Dan Stormbringer: nici anonimii nu mai sunt ceea ce erau odinioara.

Browse Profiles

Bloggers with a location of Iasi, Romania .
Results 1 – 10 of 25,600

Dan Stormbringer spunea...

@saul pava: bine tinere nonim, sunt gata sa-ti recunosc un nume de frunte in degeneratia copypaste..happy?