12 aprilie 2009

Moldova nu poate iesi singura din epoca Voronin

Cele trei partide de opozitie au organizat azi un miting la Chisinau. N-au fost mai mult de 10-12 mii de oameni. Putina lume daca ne gandim ca un tanar a murit, iar alte cateva sute stau si acum prin beciurile militiei de peste Prut.
La Chisinau s-a instalat frica, iar oamenii nu mai curajul sa mai iasa in strada. Am vazut mesaje pe forumurile site-urilor independente in care oamenii erau indemnati sa mearga in grupuri de cate 4-5 spre locul adunarii pentru a nu avea probleme cu fortele de ordine.

Voronin si-a atins scopul, iar opozitia pare la randu-i timorata de cele intamplate in ultima saptamana. Ma tem ca de la Chisinau nu se mai poate face mare lucru pentru a-l da jos pe Voronin. Firava democratie din Moldova trebuie insa incurajata din exterior. Si asta cat mai rapid, pentru ca peste cativa ani ar putea fi deja prea tarziu.
Romania ar trebui sa-si schimbe rapid tactica in relatiile cu Moldova. Bucurestiul il poate ignora pe Voronin, dar trebuie sa arate ca este alaturi de moldovenii de rand. Nu e nevoie neaparat de bani multi, ci de idei. Simple si eficiente.

12 comentarii:

Dan Stormbringer spunea...

Atunci da tu o idee simpla si eficienta...

Paul spunea...

Da, vino tu cu ceva...

florin ghetau spunea...

1. Tabere gratuite pe litoralul romanesc pentru copiii moldoveni din satele sarace.
2. Implicare in cazuri sociale de mare impact, care ulterior pot fi promovate in presa moldoveneasca.
3. Participare constanta a trupelor romanesti la evenimentele din Basarabia.
4. Patrunderea presei romanesti peste Prut, ba chiar infiintarea unui post de radio (sau TV) anti-comunist care sa acopere tot teritoriul Moldovei. Acesta ar putea sa emita de langa granita, eventual chiar de la Iasi.

Paul spunea...

Scuza-ma, n-am inteles punctul 3... Propui ca soldatii romani sa fie pe teritoriul aceluiasi stat impreuna cu soldatii rusi, si cu cei moldoveni? Daca te gandesti la forte multinationale sub egida ONU care sa-i inlocuiasca pe rusi asta DA. Celelalte chestiuni suna foarte bine dar presupun o forma de colaborare cu autoritatile de la Chisinau, fie ele comuniste sau nu. Si crezi ca ei(comunistii,rusii) vor permite consolidarea orientarii pro-romane sau pro-europene la cei din RM?
Punctul 4 ridica probleme formale si de interpretare. Regimul comunist, fie el din 2001, 2005 sau 2009, nu a fost calificat drept ilegal, dictatorial sau totalitar de coalitia vestica.Il inteleg pe Chirtoaca cand se plange ca businessmanii romani nu vor sa vina in RM.
Primele doua puncte suna chiar interesant. Oajdea sau Movila se vor ocupa de asta. Sau Relu ca tot a sarit Vosganian sa apere pe moldoveni de comunisti.

florin ghetau spunea...

trupe de muzica, evident.

Paul spunea...

suntem ironici deci?
partidul lui chirtoaca face parte dintr-o anumita grupare politica din parlamentul european, la fel si pentru vlad filat. de ce nu zic nimic europarlamentarii nostri sau partidele politice europene?

Dan Stormbringer spunea...

N-ar fi o idee sa se puna problema renuntarii la consecintele pactului Ribentrop-Molotov? Mai ales ca in cazul tarilor baltice s-a renuntat de mult, dar nu si in privinta Basarabiei... de ce oare?

Dan Stormbringer spunea...

Moldova - furt de identitate

In primul rind asa zis-a republica Moldova a comis un furt de identitate evident arogandu-si numele istoric de MOLDOVA care nu le apartine. Adevarata Moldova este cea din dreapta Prutului si care adaugandu-si in 1859 si 1918 celelalte tari romanesti din sud si din vest s-a constituit in Romania actuala. Basarabia in 1812 cand a fost donata rusilor nu si-a mai pastrat identitatea moldoveneasca si a devenit o gubernie ruseasca. Pe baza caror argumente juridice si morale folosesc rusnacii din Basarabia numele istoric si sfint pentru romani de Moldova?

Bogdan Alecsandru spunea...

Florin, e simplu sa scrii. Putini sunt cei care isi doresc o unire cu Basarabia, ori o "libera" circulatie, daca o pot numi asa a moldovenilor si a romanilor. De ce atatea facilitati pentru altii cand noi nu suntem in stare sa facilitam pentru ai nostri ceva de bun simt. Guvernarile de dupa 1989, indeosebi actuala guvernare pitica si rr-ita nu face altceva decat sa afunde si mai mult sperantele romanilor inspre mai bine, alaturi de preacuviosul impotent politic Traian Basescu.
Despre Elene, Ioane si CTP-ei se va mai vorbi, dar despre drepturile mele? Cand? Or, fiecare se gandeste la el, numai eu la mine, deduc de aici ca interesul este comun dar si particular pe o anumita categorie de public, o anumita cetate, comunitate.
Si pe cand tabere gratuite pentru copii romaniei? Pe vremea mea, acum 8-10 ani nu primea nimeni o tabara gratuita in liceu, decat daca era prieten cu vreun profesor sau daca pupa in c** directorul, pesedist dealtfel. Asa ca hai sa nu mai fim atat de *deontologi.

Bogdan Alecsandru spunea...

Cat despre patrunderea unei televiziuni peste Prut....exista investitori? Sa fim seriosi, un tv nou in Iasi? Care? Se fac si s-au facut disponibilizari peste tot din cate am inteles si am simtit asa ca....revigorarea presei n-au decat sa si-o faca singuri.

Bogdan Alecsandru spunea...

A NU SE INTELEGE CA SUNT SUPORTER COMUNIST. SUSTIN PROTESTELE DIN TOATA INIMA. INSA NU SUNTEM AMERICANII DE DUPA OCEAN, CARE ADUC DEMOCRATIA IN IRAK, NU?

Paul spunea...

Daca eu as fi Romania si un nene rau (Rusia) ar face rau fratiorului meu (Basarabia), as cauta sa raspund cat mai dur la nenea ala rau. Va veni vremea cand vom raspunde neobrazarii politicienilor de la Bucuresti...