05 iunie 2009

Cine va castiga alegerile de duminica?

Dupa o campanie anosta, duminica urnele vor decide. Sondajele dau egalitate intre PDL si PSD, dar pana la urma cine se va mobiliza mai bine, va castiga. Cum am mai zis, raman la convingerea ca PSD va castiga scrutinul, la mustata, pentru ca social-democratii beneficiaza de cateva avantaje, unele picate din cer. De ce zic asta?

1. Armata PSD, in special in rural, e bine organizata si va fi strunita pana la ultimul catun.
2. La ultimele alegeri, prezenta in rural a fost mai ridicata decat in urban. Nimic nu ne face sa credem ca duminica se va intampla altfel. Din nou avantaj pentru social-democrati, care stau mai bine la tara.
3. In al treilea rand, e un weekend prelungit (luni, bugetarii au liber!), in care oamenii cu bani vor prefera sa plece la tara, munte, mare etc, mai ales ca se anunta si foarte cald duminica. Evident, dezavantajat e din nou PDL-ul, aceeasi problema fiind si pentru PNL. E adevarat ca orasenii pot vota oriunde, dar e greu de crezut ca se vor chinui prea tare sa caute o sectie de votare.
4. Candidatura Elenei Basescu. EBA va rupe de la PDL, iar intr-o competitie stransa, orice vot conteaza.

PSD are cateva avantaje de partea sa. O eventuala infrangere a social-democratilor duminica aproape le-ar compromite sansele la prezidentiale.
Voi ce ziceti? Ce se va intampla duminica?

Un comentariu:

Paul spunea...

Speculaţie
Primele 2 partide, PSD şi PDL vor lua un pic mai mult.
Prezenţa la vot va fi un pic mai bună decât estimările.
PRM pierde tot.
Eba ia 5%
PNL scade şi va fi dezastru.
Urbanul va avea prezenţă mai bună datorită fraudelor electorale.
Vadim va striga că s-au furat alegerile că el n-a obţinut voturile pentru pragul minim.
Dacă PDL plus EBa obţin mai puţin decât PSD, Băsescu va candida independent sau deloc. Dacă Eba nu trece pragul, Băsescu nu mai candidează.
Dacă PSD scoate peste PDL plus EBa, Geoană îşi scoate partidul de la guvernare.
Voturi anulate: 180.000-350.000