10 iunie 2009

Pentru cine va juca PRM-ul la prezidentiale?

Amicalul euroalegerilor a trecut, urmeaza Liga Prezidentiala. Unde se va juca altfel, pentru ca si miza e alta. Cine castiga prezidentialele ramane pe muntele de aur, cine pierde, se va juca in nisip, cu lopatica. Iese Basescu presedinte, PSD va avea viata grea 5 ani, iese Geoana, pedeleul va fi strivit de baietii rosii cu chef de razbunare.

Cum arata tabloul dupa alegerile de duminica trecuta? Basescu si Geoana sunt favoriti pentru turul doi, in conditiile in care, Crin pierde teren si nu e ceea ce parea initial. In mod cert, PNL va arbitra turul doi, iar asta nu e putin lucru. Pentru ca liberalii isi vor vinde scump voturile, ceea ce ar putea echivala cu intrarea in viitorul guvern.

Din nefericire pentru liberali, de duminica, PNL nu mai e singurul arbitru in competitia prezidentiala. UDMR va defila se pare cu Marko Bela in toamna (de ce oare?), iar PRM vine tare din urma. Peremistii au scos 7,2 la suta, desi nici n-au existat in teritoriu. Daca PRM si PNG fuzioneaza, e pericol mare. Cu alte cuvinte, daca tandemul Vadim-Becali se mentine pana in toamna, candidatul PRM scoate 10 la suta fluierand.

Concluzii: Sansele cele mai mari pentru finala prezidentiala le au Basescu si Geoana. PNL nu doar ca a pierdut procente la euroalegeri, ci a pierdut si rolul de singurul arbitru al confruntarii din toamna. Ramane in calcule UDMR si reintra in scena PRM, partide care, teoretic, nu pot sprijini in turul doi acelasi candidat, dar cumulat aduna 16 la suta. Va fi interesant de vazut ce jocuri se mai vor tese in lunile urmatoare. Surprize sigur vor fi!

Un comentariu:

Unknown spunea...

Florin si eu sunt de acord cu tine. Cele mai mari sanse pentru un tur doi le au Geoana si Basescu. Va fi interesant pentru ca tot anul acesta se va duce o lupta politica asa cum nu cred ca a mai avut Romania, iar in toamna se va cerne neghina (adica insi precum Bataiosu & Co.) si vor ramane doar cei doi politicieni. Si mai e un amanunt deloc de neglijat. Basescu e in continua scadere, inceata dar sigura..