30 august 2009

Cum se catara „puternicul” Nichita pe slabiciunile camarazilor

Iulian Micu zice pe blogul sau ca Nichita e un lider puternic. E puternic, pentru ca nimeni nu misca in PSD Iasi in fata sa. Sau ma rog, nu e lasat sa miste. Nichita are functie la nivel central, profita de statutul sau de vicepresedinte si oricare ar fi adversarul din filiala locala, Geoana ii va da mereu dreptate. Pe deasupra, mai e si primar, iar din acest punct de vedere, parghiile din mana sa sunt nenumarate.
Paradoxal, altii l-au facut puternic pe Nichita. Veti spune ca pana la urma asta e politica si ca bravo lui daca a reusit sa urce, profitand de naivitatea apropiatilor. Imaginati-va cat de puternic ar mai fi Nichita daca n-ar fi primarul Iasiului.

In urma cu ceva ani, Nichita candida la primarie. Culmea, din partea PD. N-a facut mare branza, luand 3 la suta la scrutinul de trista amintire. A trecut la PSD (fostul PDSR) nu din iubire de stanga, ci din oportunism. Pentru pastrarea privilegiilor de la RAJAC. Puternicul Nichita s-a dat cu cel mare, pentru ca postul sau din fruntea regiei de apa era in pericol. Circula chiar legenda ca vechii pesedisti (pedeseristi) i-ar fi spus: ori vii la noi, ori adio functie la RAJAC.
Puternicul Nichita a cedat. A acceptat compromisul, trecand in barca dusmanului.
Odata ajuns in PSD, Nichita a vrut mai mult. S-a imprietenit rapid cu Solcanu, apoi a profitat de plecarea lui Simirad in Cuba pentru a fi uns ca primar interimar. A castigat primaria Iasiului, intr-un aranjament marca Solcanu cu un an inainte de alegerile locale din anul 2000. A mai urcat apoi o treapta reusind sa ajunga si la sefia PSD Iasi (tot Solcanu sa traiasca!). Ulterior, l-a exclus din partid pe cel care l-a ajutat sa fie atat primar, cat si sef de filiala. Adica l-a sapat, la fel cum apa (o fi de RAJAC?) sapa in malurile albiei raului.
In 2008, Nichita a recastigat primaria (cu emotii totusi!), ajutat din nou, de asta data de cel caruia i-a luat locul la primarie. Nu stiu cat de corecta e afirmatia lui Simirad («daca nu l-as fi purtat ca pe moaste, n-ar fi ajuns primar»), dar actualul sef al CJ are si el un merit in realegerea lui Nichita la Palatul Roznovanu.

Fara indoiala ca Nichita a ajuns un lider puternic, desi, repet, altii l-au incoronat cu acest titlu.
Continui sa cred ca are slabiciuni destule, iar faptul ca nu are curajul sa-l matraseasca pe Simirad din PSD e elocvent din acest punct de vedere. Are ezitari si o frica teribila de cei care pot fi mai puternici ca el. In orice partid democratic, Simirad ar fi fost zburat dupa afirmatiile extrem de dure la adresa sefului de filiala. Seful de la CJ l-a facut in toate felurile pe Nichita si totusi liderul PSD Iasi i-a tolerat iesirile. N-a facut-o din marinimie, ci tot din frica de a-l vedea pe Simirad intr-un alt partid. In schimb, l-a exclus pe Nechifor, un consilier judetean sters, doar pentru ca s-a apropiat prea mult de Simirad.

Concluzie: Nichita a devenit puternic pentru ca altii l-au lasat sa devina o forta. A profitat de camaraderia din propriul partid, iar cand vechilor aliati li s-au inmuiat picioarele, a profitat de conjunctura. In plus, oamenii din filiala il fac puternic, pentru ca ii ofera doar laude si nu-l trag de maneca atunci cand e cazul.
Cu toate acestea, Nichita are sansa sa devina o stanca. Pe care sa n-o mai clinteasca nimeni. Dar abia in 2012. Cand va fi extrem de greu de batut la primarie. Voi explica pe larg aceasta afirmatie la momentul potrivit.

Niciun comentariu: