20 februarie 2009

Oprea la europarlamentare? Daca vrea s-o termine cu cariera politica e metoda optima!

Voci din pedeleul local spun ca senatorul Dumitru Oprea e tentat sa candideze la europarlamentare. Ce ar insemna asta? Alegeri la Senat pe jumatate de oras cu tot tambalaul de rigoare. Iar pesedeul nu se va da in laturi sa ocupe colegiul Tatarasi-Podu Ros-CUG.
Pentru Oprea, mutarea ar fi o catastrofa. Ar insemna sfarsitul sau in plan politic, pentru ca nimeni nu va intelege de ce a mai candidat la parlamentarele din toamna trecuta. Nici chestia cu obligatia de partid nu tine, pen' ca mandatul de senator nu se ocupa automat de alt pedelist, intrucat nu mai e vot pe lista.
Deocamdata, se coc scenarii, iar chestia cu Oprea candidat e posibil sa fie doar aruncata pentru a vedea cum reactioneaza adversarul. Din PDL, evident.

9 comentarii:

Paul spunea...

eu cred ca oprea este in asa hal de nechibzuit incat sa se arunce in a cincea campanie electorala succesiva. cand e vorba de interes personal, direct, odata merge, odata nu merge: europene OK, locale NIET, legislative OK, europene NIET.de unde naiba are atatia bani? nu se dau nasturi sau pietricele pentru desfasurarea a patru, cinci, posibil sase, campanii electorala succesive: 1. suspendarea lui basescu/referendumul din 2007, 2. europenele din 2007, 3. localele din iunie 2008, 4. legislativele din noiembrie 2008, 5. europenele din iunie 2009, 6. eventuale anticipate legislative daca basescu nu este reales si cade guvernul.
de unde are oprea galetile de bani necsare unei campanii electorale? dom´ prisecariu, chiar nu v-a afectat criza?
chiar nu inteleg ce se intampla pe la noi pe la iasi. cand vor fi promovati oameni noi si (mai) tineri, GG?
oprea il pocneste pe carlan cu aeroportul, carlan anunta pe newsiasi ca-l va sustine la europene. O, da, va fi distractie enorma...Episodul 33 din telenovela ieseana portocalie.
sau poate ca oprea tine un as in maneca si testeaza terenul. dar nu-l vad asa de inteligent politic sa distraga atentia adversarilor prin astfel de metode.

Paul spunea...

si cred ca nu va castiga, chiar daca va candida. fenomenul "carlan" (eternul candidat) se extinde in copou, vad.

garzanti spunea...

O face pentru ca Bucurestiul nu e ce vrea el, in primul rand el s-a obisnuit cu plimbarile in vest, si finantarea unui birou parlamentar european este considerabil mai consistenta.

Ca sa iti dau un exemplu Parlamentul Romaniei deconteaza maxim 10 milioane de lei vechi pt chiria un birou parlamentar. Automat predispune la coruptie hahaha

Paul spunea...

@garzanti: eu obisnuiesc sa gandesc in functie de relatiile de putere. Factiunea OpreaOprea are nevoie de reprezenta va pierde din influenta in perspectiva internelor din 2010. Factiunea tivitate la toate nivelurile decizionale: CJ, CL, primarie, Guvern, Parlamentul Romaniei, Parlamentul European. Factiunea Oprea va pierde un loc de senator, deci va scadea in influenta si legitimitate. Nu vad cum Oprea ar putea sa-si impuna omul pe locul eliberat de el in colegiul Nicolina in eventualitatea in care va merge la PE. O structura de genul: Grigore-viceprimar-Oprea-MEP nu este de preferat, in schimb o structura de genul Oprea-senator, Grigore-MEP aduce mai multa putere, chiar daca factiunea Oprea ar pierde un consilier local si un viceprimar. Parlamentul European este cartea castigatoare fie pentru gruparea Carlan, fie pentru gruparea Oprea. Vorbim in termeni de "penetrare a nivelurilor decizionale" si de notorietate crescanda. Oprea ca si politician este erodat (deja!).
Oprea ca si MEP nu va reusi coagularea PDL Iasi in jurul unui proiect politic in vederea alegerilor interne din 2010. Plus ca Oprea, zic eu, este prada usoara pentru adversarii din PSD, PNL si din PDL.
Eu prezic ca masinaria de partid nu se va mobiliza in urmatoarele situatii:
-Oprea candideata la PE
-omul lui Oprea candideaza pe colegiul senatorial eliberat de dansul daca ajunge la PE.

garzanti spunea...

@paul sava

"masinaria de partid nu se va mobiliza" te intrebi de ce nu se va mobiliza? tu victimizizi pe cei veniti din PL-D, dar nu oare au gresit si ei? multi oameni din fostul PD si-au pus sperante in Oprea si nu prea au fost multumiti, la fel isi va dezamagi si electoratul din CUG

Din punctul meu de vedere Oprea nu a reusit sa isi castige oamenii din partid, are mindset-ul de la UAIC unde conducea discretionar in calitate de rector, plus ca vine dintr-un mediu unde daca el e rector sau profesor face sa fie privit ca un semizeu. Cand esti politician s-ar putea sa nu mai conteze treburile astea, si mai mult trebuie sa stii sa vb cu cei de la marginea societatii si cu patronul de la Iulis Group. Mai mult personal cred ca e o kestiune pur financiara, ca europarlamentar are niste finantari pt cabinet pe care nu le poate avea ca parlamentar roman, fa niste calcule si ai sa vezi.

Paul spunea...

@garzanti: din punctul meu de vedere numai ministrii corupti au bani suficienti sa-si faca campanie electorala de doua ori pe an.
Nu incerc sa victimizez pe nimeni.
Si eu am fost dezamagit de prestatia lui Oprea la locale. Cand mi-am intrebat prietenii studenti de la diverse facultati si universitati din Iasi daca aveau de gand sa-l voteze mi s-a spus ca nu deoarece mandatul lui Oprea nu a avut impact asupra studentilor si problemelor lor. Alte motive pentru care mi-am retras prin aprilie sprijinul pentru Oprea: dezbaterea de la Realitatea cu Adomnitei si "haimanaua politica", asocierea cu Schrotter, asocierea cu Ganju, abandonarea UAIC pe mainile hulpave ale liberalilor (Isan, Gavriluta), injuratura pe care am primit-o de la Valy Greavu, "lepre spurcate", atacurile lui Baghiu impotriva mea pe blogul lui Ivan si incercarile lui Oprea de a cumpara tacerea altor lideri studentesti de la UAIC, in afara de Ganju. Plus blocajul impus asupra mea de NewsIasi prin exluderea in BlogManie (care excludere nu a smuls nici macar o spranceana ridicata din partea nimanui). Plus bocancul kaghebist pe care l-a pus ca rector pe facultatea de unde provin.
Mi s-a parut ca Oprea era slab si ca discursul sau era batranicios, iar aliatii sai erau niste pisici miorlaite, aici nu-l includ pe consilierul Grigore, fata de care am un respect deosebit.

Valy Greavu spunea...

@Paul: O luam de la capat?!
Tu chiar nu vrei sa faci nimic constructiv? Ai o placere latenta din a arunca cu noroi sau doar simulezi asta?

Paul spunea...

@Valy Greavu: Cumva s-a infiintat Politia Gandului si Oprea este Führer? Scuzati-ma ca nu m-am inregistrat la Biroul de Permise pentru Bloggeri.
Vad ca Ionut Ganju a fost readus la "viata". Are de gand Oprea sa-l foloseasca din nou sa loveasca in PNL si in noua conducere a UAIC? Discutiile cu Ganju ale lui Oprea, Mihaelei Popa si ale Elenei Udrea s-au dovedit fructuoase, banuiesc ca i s-a platit datoria de 10.000 de euro.
Nu ma suparati ca repornesc instalatia de pe blog impotriva lui Oprea. Ce a facut visurat cu Oprea in mai-iunie 2008 este minciuna pe langa sarcasmul pe care il pot directia catre Stapanul Universului, Academician Doctor Inginer Profesor Doctor Universitar Emerit Dumitru Oprea.
Cum mai sta treaba cu coruptia si jongleriile financiare de la Liga Studentilor Economisti?

Valy Greavu spunea...

N-am nici in clin nici in mineca cu cei pe care ii pomenesti acolo. De fapt habar n-am cine-i Ganju asta, iar mizeriile din Liga dupa cum stii sunt facute de prietenii tai din PNL...
Despre libertatea de gandire.... poate ai observat ca eu chiar cred in ea, dar te citesc de vre-un an si SINCER... nu am vazut NICIODATA scris ceva constructiv de catre tine. La partea politica ma refer.

BTW: spor pe acolo pe unde esti!