05 august 2009

Decalarea alegerilor prezidentiale si costurile in vremuri de criza

2008 alegeri locale si generale, 2009 iarasi an electoral, 2012 an electoral (localele plus generalele), 2013 prezidentialele. Cam incarcat program, nu? In conditiile unor ani normali, adica fara criza economica, alegerile n-ar trebui sa influenteze guvernarea (implicit economicul). La noi insa, ascunderea realitatii, lipsa masurilor hotarate agraveaza criza economica. Ca in povestea cu bolnavul aflat pe moarte, in timp ce medicul ii da somnifere pentru a nu se mai vaicari de durere.
De la inceputul anului asistam mai degraba la negocieri asupra cifrelor recesiunii. Economia va scadea cu 4 la suta, au spus oficialii guvernului prin martie. Ba nu, va fi minus 6 la suta, au revenit aceiasi domni prin mai. Pentru ca acum sa ni se transmita (soptit!) ca am putea avea minus 8.

Situatia e grava, iar Romania se tine de alegeri. Politicienii nu cauta solutii economice, ci solutii personale sau de grup pentru ramanerea la putere. Sunt cu gandul la voturi, nu la scoaterea tarii din rahat. Nu dam bugetari afara, pentru ca si bugetarii voteaza. Amanam masurile hotarate, pentru ca partidul (candidatul) sa nu piarda la votul popular. In sistemul privat lefurile se taie pe capete, dar in cel bugetar nu se poate, pe motiv de sindicate.
Ne consumam energia in galceava politica in loc sa ne batem cu criza. Ne place sa ne luam la tranta cu Basescu, Geoana sau Antonescu, desi adversarul e cu totul altul.

Daca prezidentialele s-ar fi tinut in 2008 (impreuna cu generalele), guvernarea (oricare ar fi fost ea!) s-ar fi gandit poate mai mult la masurile economice imediate. Asa ne amagim ca inca e bine, pentru ca mesajele care ni se transmit cosmetizeaza realitatea.
Decontul il vom plati la inceputul anului 2010, cand vom afla ca realitatea e mai dura si ca pisica trebuie rupta. Doar ca pisica s-ar putea sa fi pierit deja, hranita un an intreg cu apa de Dambovita. Politicienii vor gasi insa imediat scuze: cu minus 10 la suta inca stam bine, in tarile baltice economia a coborat 15 sau 20 la suta!

Un comentariu:

AV spunea...

2014 prezidentialele urmatoare.

Teoretic, alegerile mai dese tin politicienii in priza astfel incit devin mult mai vizibili in spatiul public, alegatorul având astfel informatii mai multe. Teoretic. De aceea, in multe tari, jumatate din parlament se reinnoieste la jumatatea mandatului. La noi realitatea e machiata destul de strident, iar presa contribuie din greu la acest machiaj. Citeam recent urmatorul titlu: Rezervele valutare ale BNR au crescut cu nu stiu cite sute de milioane in ultimele x luni. Am ramas un pic uimit, intrucit stiu ce eforturi a facut BNR in ultima vreme ca sa sustina cursul... Intrind in articol am aflat "secretul": erau bani din faimosul imprumut extern. In fine, ce a mai ramas din el. Bani care vor trebui rambursati... atunci sa vezi degringolada. Dar va fi dupa alegeri, cind politicienii vor avea 2 ani sa doarma in papuci si sa caute scuze pina in al treilea an, electoral. Se repeta scenariul din 1996-1997 cind dolarul a fost mentinut artificial la trei mii si ceva de lei, ajungind dupa alegeruile cistigate de CDR la peste 7000.