12 august 2009

A fost anuntata prima masura anti-criza: concedierile din sectorul de stat

Cateva mii de oameni din institutiile publice vor fi dati afara. A decis-o astazi guvernul, dupa cateva luni de bolmojeala, in care doar sectorul privat a dus greul crizei.
Ceea ce ma mira este populismul afisat de unii gazetari din presa centrala, care s-au apucat de bocit pe umerii saracilor functionari care isi vor pierde slujbele. Mai frumos este faptul ca si in institutiile media respective lefurile au fost taiate simtitor (in unele parti cu 30 la suta chiar!), ba mai mult s-au facut si concedieri importante ca numar.
Desi suna cinic, masurile anuntate azi sunt poate primele care au ca tinta reducerea efectelor crizei. Cand bugetul a scazut drastic, nu poti pastra cheltuiele la acelasi nivel. Sa vedem insa ce va fi cand se vor aplica efectiv aceste masuri, pentru ca urmeaza sa auzim corul sindicatelor si al politicienilor, care vor sa trecem criza, dar fara suferinta printre functionari. Daca ar sucomba sectorul privat, de unde si-ar mai lua acesti oameni banii?

5 comentarii:

Marius Bojor spunea...

Inteleg pornirea impotriva oamenilor ce urmeaza a fi disponibilizati de la stat, dar aceasta nu este o masura anti-criza. Daca facem comparatie cu o pompa de apa neamorsata, masurile anti-criza au ca scop reamorsarea economiei, pentru ca ea sa reporneasca si sa inceapa sa functioneze. Guvernul Boc nu a luat pana acum NICI O MASURA ANTI-CRIZA - toate (inclusiv disponibilizarile) sunt MASURI ANTI-DEFICIT! Sa nu ne asteptam sa mearga economia doar pentru ca 10.000 sau 150.000 de functionari pleaca acasa. Inteleg pornirea dvs. impotriva functionarilor care urmeaza sa fie disponibilizati, dar sa nu acuzam de populism pe cei care solicita sa se ia odata si odata SI masuri impotriva crizei (eliberarea de bani pentru investitii de stat, micsorarea taxelor pentru ca mai multi bani sa ramana la oameni in buzunar si firmelor private in conturi etc.) si nu DOAR masuri anti-deficit.

florin ghetau spunea...

da, Marius, iti dau dreptate. Nu e suficient doar sa dai afara oameni. Sunt necesare si alte masuri, evident. Dar nu este logic sa sufere doar sistemul privat (cel care de fapt produce!) si sa nu redimensionezi zona bugetara!
Pe de alta parte, n-am nimic cu functionarii, decat sa fie ceva mai amabili cu contribuabilii!

G.Girl spunea...

Hey.. ma uitam astazi la tine pe blog si ma gandeam sa iti fac o sugestie : Ce ai zice de un link exchange? Daca esti de acord, da-mi un mail cu adresa ta si numele pe care il doresti sa apara in blogroll-ul meu. :)


Link-ul meu: http://ginutza-star.blogspot.com/
Name: GinutzA's blog

mersi mult si scuza-ma daca te-am deranjat cu post-ul asta.
O zi buna, bb ! :)

iulian ghetau spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
iulian ghetau spunea...

Concedierile de azi au fost comandate chiar de politica falimentara a sindicatelor
Presiunea populară si jocul duplicitar al sindicatelor din prima zi a gingasei noastre democratii au mers exact ca in filmele cu Popeye marinarul . Spanacul guvernamental a ingrasat muschiul liderilor sindicali care s-au facut ca o salveaza pe Olive Oyl (economia noastra in tranzitie ....cam slabuta saraca si neajutorata)in timp ce Brutus (capitalismul salbatic si feroce) pierde si tot pierde.
Pentru cei care nu stiu insa, spanacul, secretul fortei marinarului nostru, a intrat in firul povestii in urma unei erori de tipar.Iar in spatele personajelor se afla mai multe voci.Care se schimba de la guvern la guvern, iar noi dam cu stampila in spanac cu speranta perversa ca Olive Oyl il va iubi sincer pe Brutus iar Popeye va iesi la pensie ca orice personaj simpatic si le va plimba copiii in parc.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!