26 august 2009

Vin ani grei pentru Simirad. Ramane insa cu destule voturi in spate

Iulian Micu scrie ca Simirad e un om terminat politic. A pierdut sprijinul propriului partid si e membru PSD doar cu numele. In CJ e izolat, fapt vazut si azi, cand PSD si PDL au pactizat din nou impotriva „ctitorului”.
Cu toate acestea, ii dau dreptate lui Iulian doar pe jumatate. In mod cert, Simirad nu va mai face mare lucru in CJ (oricum n-a facut mare branza nici cand avea majoritatea!), pentru ca va avea in fata un Consiliu ostil.

Administrativ, Simirad n-are nici o treaba (l-au tocit mandatele de la primarie!), dar politic poate incurca oricand scena locala. Totul va depinde de ceea ce vrea Simirad sa faca in continuare, principala frana fiind insa varsta inaintata a sefului CJ. Cu siguranta, Simirad nu va uita si nici ierta ceea ce i se intampla in aceasta perioada. Ne place sau nu, Simirad a castigat la pas CJ pe vot uninominal, iar procentele sale doar s-au imputinat, n-au disparut cu totul. Nu stiu daca ar mai fi locomotiva electorala si in 2012, dar ar lua destule voturi intr-un eventual scrutin. Daca isi pune in cap, il poate ingropa pe Nichita, candidand acolo unde primarul va dori sa isi incerce norocul (CJ, primarie, Parlament). Doar la sefia PSD Iasi n-are nici o sansa, pentru ca acolo jocurile sunt dinainte facute.

3 comentarii:

Iulian Micu spunea...

Intr-adevar, in sondajele de opinie este posibil ca Simirad ca mai stringa ceva procente (din doua cifre!). Dar: alegerile vin de-abia peste 3 ani, in 2012. Pina atunci, mai ales in municipiul Iasi, imaginea unui Simirad inutil in fruntea CJ Iasi va spulbera orice procente, care vor ramine intr-o singura cifra.

Iar in afara municipiului, la tara, iei voturi doar daca ai partid in spate. Ceea ce nu e cazul aici.

Daca Simirad ar fi candidat impotriva lui Nichita in 2008, nu ar fi ajuns in turul II, dar l-ar fi incurcat teribil pe pesedist. Care, probabil, ar fi pierdut Primaria in favoarea lui Dumitru Oprea, candidatul PD-L Iasi.

Daca Simirad candideaza in 2012 impotriva lui Nichita, ii poate smulge mult mai putine voturi decit in ipoteticul caz 2008. Pentru ca, repet, imaginea lui Simirad - primarul, Simirad - ambasadorul, Simirad - ctitorul s-a facut tandari intr-un singur an. Acum. Pina in 2012, va fi aproape uitat.

Vlad Ţepeş spunea...

Mai este un mic aspect. Daca tot i s-a luat jucaria - votul in consiliul judetean - s-ar putea sa i se faca lehamite si sa nu mai faca lobby la guvern pentru bani pentru Iasi, sa nu mai propuna proiecte care sa fie aprobate de consilieri pentru ca i le pot tranti la vot, etc. Riscam o lehamite generala, daca nu i se da jucaria inapoi. Sau mai mult - el laudandu-se ca se pricepe la scheme si aranjamente - sa nu inceapa o lupta de guerilla din interior si sa propuna proiecte gresite pentru Iasi, dar votate de consilieri, ca sa ii faulteze. Probabil ca pe cand se va vota bugetul se va ajunge la o cale de mijloc (si asa el a tinut sa NU dea vina pe consilieri) insa daca nu, va fi un razboi de uzura, cu lovituri date cu avant in fiecare sedinta de consiliu. Oricum, este clar ca tot ceea ce miroase a bani cheltuiti pe ceva care sa ramana dupa el, va fi din start respinsa de consiliu. Ce avantaj poate avea Nichita de pe urma ctitoriilor lui Simirad? Nici unul.

Iulian Micu spunea...

s-ar putea sa i se faca lehamite si sa nu mai faca lobby la guvern pentru bani pentru Iasi, sa nu mai propuna proiecte care sa fie aprobate de consilieri pentru ca i le pot tranti la vot
Ma inseala pe mine memoria sau a trecut deja 25% din mandatul dl. Simirad si n-am auzit inca de "lobby" la Guvern sau proiecte importante propuse plenului CJ? Evident, inafara celor gen mausoleu.