20 decembrie 2009

Daca PSD nu se reformeaza, dupa 2012 cu cine se vor alia liberalii?

Continui sa cred ca ramanerea PNL in opozitie e o mare greseala. Nu ne aliem cu Basescu pentru ca ne va distruge, e argumentul tot mai des auzit in randul unora dintre liberali. Pai daca intr-adevar asa stau lucrurile, in opozitie va fi mai usor pentru PNL? Va fi de ajuns farmecul verbal al lui Crin pentru a tine aproape oamenii din teritoriu?
Daca in prezent singura arma de atac a liberalilor, adica anti-basescismul, pare profitabila, atunci ce se va intampla la alegerile urmatoare, cand oricum Basescu nu va mai candida? Care va mai fi atunci tinta PNL? Sau va fi stanga, la fel de curios ca in noiembrie 2009, mai atragatoare?

Sa luam un alt scenariu in calcul. Cu un PSD nereformat (imaginati-va ce-ar fi ca la Congres sa iasa Nastase), dar care va creste artificial in sondaje (stanga are sanse mai bune sa se infoaie pe timp de criza!) va fi mai usor de guvernat pentru liberali? In mintea unor liberali insetati sa-l vada dat jos pe Basescu probabil ca da.
In orice caz, Romania politica din 2012 (cand vom avea alegeri generale) sau cea din 2014 (cand vor fi din nou prezidentiale) nu va mai semana deloc cu cea de acum. Daca PNL refuza sa guverneze in 2009 cu PDL, la fel de posibil e ca acelasi PNL sa nu poata guverna nici cu PSD-ul de peste cativa ani.
Sau poate ca e necesar ca intreaga dreapta sa ramana un intreg ciclu in opozitie pentru a fi sterse ranile trecutului si pentru a disparea acele personaje ale caror orgolii au impiedicat o guvernare mai mult decat logica la un moment dat.

Niciun comentariu: