09 decembrie 2009

PNL, la guvernare sau in opozitie?

Liberalii nu stiu incotro s-o apuce. La ei este cheia deblocarii crizei politice din acest moment. In cateva zile, Curtea Constitutionala va da o decizie in cazul alegerilor, iar cel mai probabil, PSD nu va avea castig de cauza. Asa incat, cu toate sfortarile lui Geoana de a masca propria infrangerea, sunt mari sanse ca Basescu sa fie validat ca presedinte.
Vor urma apoi negocieri pentru formarea guvernului. O alianta PDL-PSD este tot mai improbabila, mai ales dupa circul din campanie, dar si pe tema fraudelor electorale. Cum ziceam, decizia apartine PNL, care poate face alianta cu PDL la guvernare sau cu PSD, pentru 3 ani de opozitie. Exista si varianta unui sprijin pentru un guvern minoritar PDL. Alba, neagra sau gri?

Oricare ar fi decizia, PNL ar trebui sa hotarasca rapid, pentru a evita disputele din interiorul partidului. Deja sunt vizibile pareri diferite vizavi de solutia care trebuie urmata, iar prelungirea incertitudinii sporeste tensiunea. Astazi, PNL are sedinta cu filialele. E posibil ca PNL sa temporizeze, motivand ca nu s-a pronuntat Curtea Constitutionala.
Pozitionarile categorice la cele doua extreme (fara PDL sau cu PDL) ale unor lideri PNL fac rau partidului. Falia in PNL s-ar putea adanci, pe masura ce la varful partidului, se amana un raspuns transant.
Logica ar fi reapropierea de PDL, pentru ca oricat de frumos suna tema anti-Basescu, distanta de PSD e totusi mare. Exista insa temeri puternice in PNL ca Basescu va incerca din nou sa distruga partidul. Dar au liderii PNL garantia ca liberalii din teritoriu nu vor trada pentru a sari in barca PDL?

2 comentarii:

onciu spunea...

Cred ca se vor duce in opozitie.Acest domn Antonescu pe care l-am numit ,,tradator''este legat prea tare de Patriciu,iar pe de alta parte s-a inconjurat numai de oameni,unul si unul,in frunte cu Orban si Nicolai.Orgoliile acestora sant pe masura mentorului lor si nu au nici o limita.Si ma gandesc in primul rand la iesirile lui Orban din ultimele doua zile,care numai a unui politician responabil nu pot fi catalogate.

Atitudini spunea...

Azi se decide.

Nu e nici congres si nici Delegatie Permanenta. Dar ce decide CNEx-ul nu cred sa se mai schimbe.

Am facut o analiza a tuturor variantelor atat cu ce intra in caciula cat si cu ce poate iesi din caciula.

Mi-ar face placere sa arunci un ochi si sa iti dai cu parerea... Merci. ( http://atitudini.wordpress.com/ )