20 decembrie 2009

PSD, fata in fata cu scindarea. Sansa ca partidul sa ramana intreg e inlaturarea lui Geoana

Nastase in seara asta la TV: calm si impaciuitor. Nu stie daca Geoana trebuie schimbat din fruntea PSD, nu stie daca Iliescu ar fi potrivit sa revina un an la sefia partidului, nu spune nimic concret. Asteapta la cotitura. Nu stie nici daca va candida la congres, dar ochii sai umezi din momentul intrebarii arata o dorinta mare de revansa in interiorul PSD.

In PSD urmeaza iarna cutitelor lungi. Finalul: luna martie, cand intr-un congres aprig va fi ales noul presedinte. Va fi mazilit Geoana? Deocamdata, se aseaza taberele. Cel mai critic la adresa lui Geoana e Miron Mitrea. Coltii sai sunt gata sa insface beregata lui Geoana. Mitrea are deja intalniri de taina cu alti lideri PSD. E deja celebra discutia de la restaurant in trei, intre Mitrea, Cristi Diaconescu si Oprescu. Mitrea are de partea sa alti cativa sefi de filiale, care deocamdata stau la cutie. Jonctiunea cu Adrian Nastase a fost facuta ieri, in cadrul unei discutii de peste o ora, dupa cum insusi Mitrea a recunoscut. Nu Mitrea va candida la sefia PSD, dar el va fi hrebenciucul noii echipe de conducere.

Zarurile nu-s aruncate in PSD, iar Geoana nu poate fi considerat deja perdant. Sustinatorii sai, adica Hrebenciuc, Vanghelie, Nica si multi sefi de filiale unsi de Geoana vor lupta din rasputeri in urmatoarele doua luni. Pentru a nu-si pierde propriile pozitii.
Zvarcoleala din PSD e abia la inceput. In orice caz se anunta un congres animat la PSD asa cum a fost si precedentul. Daca insa Geoana recastiga partidul, pretul poate fi scindarea PSD. Pentru ca nu cred ca invinsii vor accepta sa mai stea patru ani pe tusa in partid, pana la urmatorul congres.

Niciun comentariu: