20 decembrie 2009

Pentru PNL e mai profitabil sa ramana Geoana sef la PSD. Ce se va intampla insa daca Geoana va zbura din functie?

Cuvinte dure rostite astazi de Vali Salavastru impotriva sefului PNL, Crin Antonescu. Fostul coordonator al campaniei electorale a PNL Iasi cere organizarea unui congres al partidului si debarcarea lui Crin. Pozitia sa transanta e pana la urma doar un punct de vedere, dar exprima o nemultumire existenta in partid vizavi de esecul intrarii la guvernare.

Si-a dorit Crin cu adevarat ca PNL sa intre in guvern? Nu. Negocierile cu PDL s-au purtat doar de forma, iar trioul Crin-Orban-Norica si-a impus punctul de vedere inainte ca o decizie in partid sa fie luata. E drept ca nici democrat-liberalii nu s-au ostenit prea tare sa-i aduca in guvern pe liberali, in conditiile in care dialogul cu liderii PNL amintiti era aproape imposibil de realizat.
In teritoriu, lucrurile nu-s la fel de simple. Cei care au tras in campania lui Crin se simt acum abandonati. PNL avea posibilitatea sa fie la guvernare, insa ambitiile unor lideri nationali au trimis partidul in opozitie. Ce va urma? Un dans pe sarma al liderilor PNL, care vor trebui sa arate ca sunt intr-adevar in opozitie, dar sa aiba totodata grija sa nu piarda prea multi oameni prin judete.
Pe termen scurt, partidul nu va pierde puncte, insa totul depinde de ceea ce se va petrece in PSD. Amanarea clarificarilor in PSD convine liberalilor, insa o eventuala schimbare a lui Geoana la Congresul din martie poate fi nefavorabila PNL-ului. Un PSD intarit dupa Congres, cu un lider care nu va fi sovaielnic va lasa PNL-ul in umbra opozitiei. Iar in vremuri de criza, stanga pesedista va capitaliza mult mai bine nemultumiri (si implicit voturi!) decat un PNL cu un lider la fel de ambitios, dar cu oameni in teritoriu care inca se mai gandesc la posibilitatea intrarii la guvernare. Din acest motiv, s-ar putea ca varful de 20 la suta luat de PNL la alegerile trecute sa nu mai fie atins prea devreme de liberali.

Un comentariu:

onciu spunea...

Sant convins ca pesedistii nu-l vor mai suporta mult pe Geoana la conducerea partidului.Sant tot mai multe voci care spun acelasi lucru:Geoana trebuie sa plece de la conducerea partidului,dand astfel posibilitatea organizarii si intaririi partidului.Oricum,gandesc ca domnul Geoana nu si-a mai propus sa mai candideze o data la presedintia Romaniei!In ceea ce-l priveste pe domnul Crin,cred ca acesta ,,joaca''in continuare cartea lui Patriciu,care se va dovedi perdanta!Este a doua greseala pe care o fac liberalii si Antonescu,dupa aceea facuta de Tariceanu.Cred ca nu au inteles nimic din ceea ce a spus Viorel Catarama la o emisiune TV.Si e pacat,pentru ca Traian Basescu i-a rugat sa faca un guvern,alaturi de PD-L si UDMR.Se va dovedi pana la urma ca ,,speranta numita Antonescu''va fi un mare fiasco.