30 decembrie 2008

Aparitia unui nou partid, o varianta tot mai probabila in politica romaneasca

In perioade de criza si viata politica devine agitata. Alianta guvernamentala PDL-PSD, desi solida numeric, va avea de infruntat probleme interne serioase, pentru ca exista nemultumiri evidente in ambele partide.
Cu o economie in suferinta (unii spun ca va fi cel mai greu an de dupa 1989) si pe fondul confuziei politice (putini inteleg rostul combinatiei stanga-dreapta), e loc de un nou partid pe scena politica romaneasca.
Aparent, PNL e cel care poate capitaliza electoratul nemultumit de PDL si PSD. Cum PNL are propriile rani, care nu vor disparea prea curand, solutia cu noul partid pare doar o chestiune de timp.

1. In PSD exista destule voci impotriva guvernarii cu PDL. „Ne pierdem identitatea. Nu vrem sa fim la remorca lui Basescu”, se aude tot mai des dinspre zona Iliescu. Probabil ca vocile, inca scazute la ora asta, se vor auzi tot mai insistent in 2009. Nu este exclus ca la un moment dat, in PSD sa se atinga masa critica, care sa se desprinda de partid, pentru a construi acea stanga autentica de care amintea recent si Ion Solcanu.

2. Nici in zona dreptei nu e liniste deplina. Exista destui pedisti care nu pot trece usor peste amintirile nefaste din anii in care PSD era considerat dusmanul nr. 1. Pe de alta parte, gruparea fostului PLD ramane extrem de nemultumita. Fostii pedisti n-au cedat prea multe posturi apropiatilor lui Stolojan. Plus ca peledistii isi dau seama acum ca inglobarea lor in PDL le-a adus in final intovarasirea cu PSD. O aripioara desprinsa din PDL plus ceva figuri proaspete din zona societatii civile ar putea forta formarea unui partid de dreapta.

3. Chiar daca e super-multumit ca in an prezidential dusmanului pesedist i s-au taiat corzile vocale, Basescu ramane politicianul care vede, simte si actioneaza. Nu e exclus ca tocmai presedintele sa fie cel care sa croiasca opozitia la colosul cu 70 la suta in Parlament. Adica sa puna umarul la aparitia unui partid care sa atraga electorat, in special de la PDL, astfel incat nemultumitii portocalii sa nu se topeasca in PNL.

Cine va face primul pas e greu de spus. Anticipez insa un an politic furtunos, cu mutari multe si spectaculoase.

5 comentarii:

CRISTINEL DUMITRU CIOANCĂ. spunea...

sigur ca se poate... asa cum se poate sa existe si varianta in care, daca Traian Basescu ar fi nominalizat la formarea unui guvern acesta sa poata fi supus aprobarii parlamentului in 48 ore...pentru 48 de luni...exercitiile de imaginatie, eventual argumentate cu aspecte practice (si nu numai) sunt si permise si interesante mai ales in situatia in care la un moment dat ti se spune ca nu se poate...niciodata... daca s-a putut pdl+psd ne putem astepta la eventuala formare a unui (sau a doua) partid(e) noi ca o contramasura la eventuala fuziune a partidelor ce au format guvernul...dificultatea vine din modul in care se poate prezenta aceasta in fata Europei; daca se vrea totusi...

garzanti spunea...

PNL deja a inceput sa capitalizeze voturi... lui Base' nu ii va fi usor in toamna. Alegatorii au fost bulversati de aceasta combinatie ciudata, acum a venit acest sut de imagine pt guvernul Boc care a promis ceva in campanie si acum nu se tine de cuvant.

onciu spunea...

Ce fel de voturi vor capitaliza liberalii,este greu de perceput in momentul de fata.Un lucru ramane adevarat,cel putin pentru mine:sansa mare a liberalilor se pare ca a trecut o data cu intrarea la guvernare a Aliantei DA._

garzanti spunea...

asa e ramane de vazut, insa eu am spus din reactiile oamenilor obisnuiti, in cele din urma electoratul decide ce si cum

CRISTINEL DUMITRU CIOANCĂ. spunea...

nici cei care vorbeau despre rosu, galben, portocaliu la alegerile locale nu observa invitatia... oricum, rosu + galben=portocaliu; galben+portocaliu=portocaliu; rosu+portocaliu=portocaliu...nuanta difera dar nu este importanta...