06 decembrie 2008

Ce se intampla cu PSD daca rateaza intrarea la guvernare

De zile bune, pesedistii dau semnale insistente ca vor la guvernare. Nu conteaza cu cine, doar sa prinda osciorul care i-ar salva de la inca 4 ani sterpi in opozitie. Dupa o campanie costisitoare, boierii in rosu de prin judete vor sa stea in fruntea mesei. Cu Geoana sau fara Geoana premier, numai sa nu ramana cu burta goala.
Dupa cum merg lucrurile prin Capitala, e greu de crezut ca PSD poate ajunge la guvernare. Daca se realizeaza totusi guvernul PSD-PDL, cel care pierde, electoral vorbind, e presedintele Basescu.
In contextul prezidentialelor din 2009, o astfel de mutare i-ar putea fi fatala liderului din umbra al PDL. De ce zic asta? Electoratul de stanga al PSD e mai putin sensibil la o eventuala apropiere de PDL. Insa pentru electoratul portocaliu, guvernarea alaturi de PSD ar fi o dezamagire crunta, care l-ar costa pe Basescu cel putin 10 procente in prima ora de dupa anuntarea noului mariaj.
De partea cealalta, PSD ar avea doar de castigat. Si-ar conserva in buna masura capitalul actual, prin satisfacerea nevoilor financiare, dupa un mandat in care au primit daruri de la liberali doar atunci cand au batut cu pumnul in masa.
Ce s-ar intampla insa cu PSD in opozitie? La nivel central, s-ar declansa batalia pentru suprematie, pentru ca unii n-ar suporta sa mai stea o tura pe margine. In judete, multi dintre cei care ocupa acum diverse functii vor da bir cu fugitii, tragandu-se mai aproape de sacul cu bani.
Paradoxal, pentru PDL mai avantajoasa in prezent e guvernarea minoritara, decat alianta cu PSD-ul. Politic, solutia corecta e guvernarea PDL-PNL, daca liberalii mai scad din pretentii.
Cum va arata scena politica in urmatorii 4 ani? Totul depinde de negocierile din urmatoarele 2-3 zile.

2 comentarii:

onciu spunea...

Intr-adevar s-ar parea ca solutia cea mai buna de guvernare ar fi PD-L si PNL si in al doilea rand PD-L cu PSD.Pe de alta parte o alianta solida intre PD-L si PSD nu cred ca i-ar dauna prea mult lui Traian Basescu.Eu nu cred ca ar fi chiar asa de benefica trimiterea PSD-ului in opozitie,asa cum nu ar fi buna nici incercarea trimiterii PD-L-ului in opozitie.Dupa cate a facut si cum s-au comportat liberalii,fata de colegii lor de guvernare,trimitandu-i in opozitie,cred ca solutia cea mai buna ar fi ramanerea liberalilor in opozitie,sau eventual o guvernare PD-L,PNL,UDMR.

quin spunea...

Fain. Brusc mr crin antonescu observa "elemente de convergenta" cu psd dupa mai inainte declara ce incompatibil e cu pdl-ul. Boc descopera ca mai exista un partid de dreapta. Antenele lui voiculescu declara in prime time si in premiera ca base e un presedinte competent si repeta din 4 in 4 minute ca psd au specialisti ce rezolva tot dar cu mici probleme de imagine (dna, furturi si alte asemenea) atit de mici ca nici nu mai conteaza. Dupa ce a votat orice fara sa o intereseze ce norica descopera ca de fapt isi votase excluderea din parlament (sau e o gluma proasta a nepoatei). Toti sunt inconstienti - din totalul voturilor psd reprezinta 15%, pdl 12 %, iar pnl vreo 8% si nu realizeaza ca au fost votati de doar 35% dar toti sustin ca au cistigat.