25 octombrie 2009

Batalia pe strazile judetului: Antonescu, putin vizil, iar Oprescu inexistent. Geoana si Basescu, la tot pasul. In Suceava, portocaliul e la putere

Weekendul asta am tras o fuga pana in Bucovina, asa ca am putut observa cum stau candidatii la capitolul afise, bannere si panouri electorale.
Daca n-ai sti cine se confrunta pe 22 noiembrie, ai crede ca batalia se duce doar intre doi candidati, Traian Basescu si Mircea Geoana. Ici-colo, cate un banner sau panou cu Crin Antonescu, in timp ce Sorin Oprescu e total absent din peisaj.
In judetul Iasi, meciul Basescu-Geoana e foarte echilibrat, functie de culoarea politica a primarilor localitatilor prin care treci. PSD si PDL parca se pandesc, pentru ca imediat dupa un banner rosu vine unul portocaliu. Sau invers, dupa chipul lui Basescu apare si cel al lui Geoana.
La Targu Frumos, unde e primar PNL, cel mai prezent e Traian Basescu, semn ca speculatiile cum ca primarul Gheorghe Tataru il va sprijini pe marinar n-au fost intamplatoare. La Pascani, unde e tot primar PNL, Crin Antonescu e la fel de vizibil ca si contracandidatii sai, insa din pacate pentru liberali, e poate singura localitate de pe traseul rutier Iasi-Pascani-Motca, unde PNL conteaza.

Odata intrat in judetul Suceava, lucrurile se schimba radical. Chiar la granita intre Iasi si Suceava, de o parte si alta a drumului sunt asezate doua panouri imense cu Flutur si Basescu. De asemenea, perpendicular pe sosea, e plantat un camion colorat cu insemnele PDL si Basescu. Abia la vreo cativa kilometri distanta apare si primul banner rosu cu „Mircea Geoana presedinte”. Curios, in judet am vazut o gramada de bannere ale PDL pe fond alb cu scris albastru.
Centrul Falticeniului era sambata seara sub asediul echipelor care lucrau de zor la tapetarea zonei. Portocaliul e culoarea dominanta, insa nici PSD n-a stat cu mainile in san in conditiile in care azi dimineata orasul astepta vizita lui Mircea Geoana. Singura enclava rosie e comuna Bunesti, unde chipul lui Geoana apare inclusiv pe afise lipite pe copaci.
Municipiul Suceava e de la un capat la altul plin cu insemnele PDL. Exista strazi, unde pe fiecare stalp sunt montate panouri de mici dimensiuni, evident pro-Basescu, de genul celor care au aparut la Iasi in campania europarlamentarului Catalin Ivan.
Traian Basescu domina clar, din punct de vedere vizual, Suceava, insa suprematia PDL risca sa deranjeze ochiul. In orice caz, toate intersectiile principale ale orasului sunt garnisite cu panourile candidatului PDL.

Un comentariu:

onciu spunea...

Este destul de clar pentru oricine ca finala acestor prezidentiale fa fi intre Basescu si Geoana.Cei doi au in spate doua partide puternice care vin si cu logistica necesara.Trebuie sa remarcam si importanta prmului tur,mai ales din punct de vedere psihologic!