10 octombrie 2009

Ce majoritate in Parlament vom avea dupa prezidentiale

Totul depinde de castigatorul turul doi, din 6 decembrie. Iata cateva dintre variante:

1. Castiga Basescu: Premierul va fi dat de PDL. Sanse mari sa avem o majoritate PDL-UDMR plus parlamentari racolati de la PNL, dar in special de la PSD. Exista si posibilitatea, mica insa, a unei majoritati PDL-PNL.

2. Castiga Mircea Geoana: Cel mai probabil va fi majoritate PSD-PNL. Social-democratii vor fi vioara intai a guvernarii. Vor da premierul si vor lua cele mai importante ministere.

3. Castiga Crin Antonescu: Majoritate, aproape in mod cert PNL-PSD. Problema in acest caz va fi cine desemneaza premierul. PSD va spune ca postul i se cuvine, intrucat are mai multi parlamentari. PNL nu va ceda usor sefia guvernului, dar e greu de crezut ca va reusi sa impuna premierul. Se va pune in discutie si varianta premierului tehnocrat, cu sanse mici sa reziste in timp.

4. Castiga Sorin Oprescu: Majoritatea cea mai probabila PSD-PNL, avand in vedere prietenia doctorului cu multi social-democrati, dar si simpatia sa fata de liberali. Discutii vor aparea asupra numelui premierului, dar divergentele nu vor zdruncina, cel putin la inceput, mariajul intre social-democrati si liberali.

Un comentariu:

onciu spunea...

Adrian Chiar daca se va incepe cu un guvern de coalitie,in final se va ajunge la un guvern minoritar.Coalitiile nu functioneaza,iar PSD vrea sa guverneze singur,chiar daca in momentul de fata s-au aliat cu liberalii.Exista,de asemeni posibilitatea unui guvern PD-L-UDMR.In ceea ce priveste pe liberali,nu prea cred ca o sa mai prinda o viitoare guvernare,alaturi de PD-L.