12 octombrie 2009

O motiune cu miza mica. Turul 2 decide viitorul Guvern

Mai sunt cateva ore pana parlamentarii dau votul motiunii de cenzura. Pe hartie, situatia e clara (PSD si PNL au majoritatea), dar in politica hartia ramane un manifest in care nimeni nu mai crede.
Daca ma intrebati ce cred ca se va intampla la vot, raspunsul e urmatorul: Da, guvernul va pica! Opozitia are la indemana aproape 280 de voturi, iar pentru trecerea motiunii sunt necesare doar 236. Cu tot cu voturile UDMR (31 la numar), PDL-ului tot ii mai trebuie vreo 15 tradatori. Greu de crezut sa-i obtina, in conditiile in care liderii PSD si PNL vor sta cu ochii pe vot ca pe butelie. Iar parlamentarii galbeni sau rosii nu cred sa aiba curajul sa se imbolnaveasca si sa absenteze intr-un moment atat de important pentru proprii candidati prezidentiali.
Daca motiunea trece, urna cu bile ajunge apoi la Cotroceni, unde tot presedintele Basescu va decide numele viitorului premier.

Miza motiunii de cenzura e mult mai mica decat unii isi inchipuie. Daca maine motiunea trece, iar Basescu castiga pe 6 decembrie, PSD si PNL raman cu buza umflata. Daca insa motiunea cade, iar Boc ramane premier, dar pe 6 decembrie Basescu pierde, PDL va spune adio guvernarii.
Deocamdata, actuala motiune e un amical al carui rezultat nu conteaza decat in planul imaginii. Votul final e programat de Sfantul Neculai. Abia atunci vom sti cine ramane la guvernare!

Un comentariu:

onciu spunea...

Cred ca liberalilor si lui Crin Antonescu le mai trebuie ceva minte.Alfel nu-mi explic de ce risipesc atata energie pentru motiune,din moment ce alegerile prezidentiale hatarasc soarta viitoarei guvernari.Iar domnul Crin Antonescu nu cred ca se simte prea confortabil in sondaje.Drept urmare,pentru domnia-sa ar fi mai importanta pozitionarea PNL fata de un partid politic cu care ar putea face viitorul guvern.Ori,dumnealui se pierde in lupte politicianiste alaturi de un martid cu care nu are nimic de-a face.Atentie,domnule Antonescu,s-ar putea sa se subtieze randurile liberalilor cu un asemenea comportament!