22 decembrie 2009

Presa, rapusa de criza si de interesele politice

Sunt vremuri grele pentru media, in special pentru presa scrisa. Cotidianul va aparea miercuri pentru ultima oara. Cornel Nistorescu si-a anuntat demisia de la conducerea gazetei, iar multi se intreaba de ce a mai preluat ziarul inainte de campanie daca tot sfarsitul era pe aproape.
Tot miercuri, isi inceteaza aparitia si Business Standard. Reduceri de oameni sunt anuntate mai peste tot, fie ca vorbim de ziare sau televiziuni, iar sute de jurnalisti raman pe drumuri exact de sarbatori.
Iar acesta e doar inceputul. Criza e unul dintre factori, dar mai e ceva: finalul ciclului electoral. Intotdeauna, sfarsitul alegerilor aduce vesti proaste in zona presei. Dispar gazete, se fac disponibilizari, pentru ca in multe situatii dispare si miza de a mai tine in viata un astfel de produs.

La fel de adevarat este ca presa romaneasca e intr-un moment delicat, mai ales din punctul de vedere al credibilitatii. Multe trusturi au dat cu deontologia jurnalistica de pamant in ultima campanie electorala.
Dincolo de zbaterile din aceste saptamani sau luni, pentru presa poate fi un nou inceput. Desi va mai trece un timp pana vor disparea ranile trecutului. Ultima campanie a demonstrat ca degeaba ataci un candidat de dimineata pana seara, daca argumentele sunt subtiri sau in unele cazuri nici macar nu exista. Consumatorul de presa nu e idiot, stie sa selecteze informatia si face diferenta intre critica fireasca si mizerie.

Presa romaneasca va continua sa fie in bataia vantului (nu a lui Vantu!) atata timp cat ziarele sau posturile TV vor evita sa functioneze ca orice alta afacere. Revin la ceea ce am mai spus candva: vom avea o presa sanatoasa doar atunci cand ziarul sau televiziunea va fi deconectata total de politic. Sau cand patronatul se va gandi mai intai cum vor reactiona a doua zi cititorii cand vor vedea prima pagina si nu daca materialul din deschiderea ziarului afecteaza sau nu un anume politician.
Altfel, ne vom invarti in cerc si ne vom mira de ce apar in continuare atatea falimente.

Un comentariu:

AV spunea...

Chiar si in acest caz, ar fi fost frumos sa fi putut spune ca jurnalistii au trait pe pielea lor o experienta care ii va determina ca, de acum inainte, sa se delimiteze de influente exterioare si sa scrie exact ce gindesc (nu cred in jurnalistul impartial, dar cred in jurnalilstul sincer - adica cel care spune ce crede, nu cel care spune ce cred sau ce vor sa auda altii).

Si asta pt ca situatia nu e chiar asa de simpla, iar jurnalistul este intotdeauna partea vulnerabila prinsa la mijloc, intre plata ratelor si optiunile sefului: inainte de Nistorescu, ziarul a acumulat datorii uriase in timp ce a dat doi parlamentari PDL - deci nu doar Nistorescu e vinovat in totalitate (de fapt, chiar si el nu a facut nimic impotriva intereselor patronului), el a dat doar un ultim brinci puternic. Asta inseamna ori ca Vintu era interesat sa stimuleze un mediu liber pro-PDL, ori atitudinea pro-PDL era ea insasi stimulata si simula libertatea.

Concluzia mea este ca un jurnalist, daca vrea sa fie cistigator pe termen lung, trebuie sa isi pastreze credibilitatea - este singurul sau capital. De aceea, cred ca singurii supravietuitori ai cazului Cotidianul sunt cei care s-au delimitat public de ingerintele de acolo.