19 octombrie 2009

Diferenta intre Targul de Craciun de la Sibiu si ghirlandele Iasului. Sau mai simplu, intre Johannis si Nichita

Primarul Klaus Johannis a fost ales cu aproape 90 la suta de sibieni, iar zilele astea e alesul, cu doar 65 la suta, al coalitiei PSD-PNL-UDMR pentru postul de premier.
In timp ce Sibiul arata a oras european, Iasul e o amarata cetate moldava, in care singura investitie majora o constituie zecile de mii de studenti care populeaza targul la fiecare inceput de octombrie.
Faptul ca Sibiul e condus de un neamt, iar neamtul de Iasi s-a nascut la Dorohoi are mai putina importanta.
Important insa este ca mandatul lui Johannis dureaza fix cat mandatul lui Nichita, iar diferenta intre orase e imensa. De cativa ani, santierul Sibiului se confunda cu viziunea lui Johannis, in timp ce santierul Iasului inseamna gropi eterne, comisioane, amanari si contracte semnate cu firme grecesti neserioase.

Ca sa va amarasc si mai tare, Sibiul se pregateste deja pentru Craciun. Localnicii lui Johannis nu vor admira doar ghirlande luminoase (asa cum se intampla cu localnicii lui Nichita), ci se vor bucura de un adevarat Targ de Craciun, un mini-orasel de basm, cu zeci de comercianti in piata centrala si cu spectacole in fiecare zi. Asa cum se intampla in toate orasele cu pretentii ale Europei. Daca vrei sa afli ce se va petrece la Sibiu in perioada 28 noiembrie - 3 ianuarie, cititi aici. Nu e nevoie sa ajungeti la Viena, pana la Sibiu sunt doar 441 de kilometri.

7 comentarii:

Unknown spunea...

Domnule Ghetau,

De ce nu va mutati dvs la Sibiu unde totul e frumos, daca la Iasi totul va pute ca nu este portocaliu?

Sunt doar 441 de km. Va avertizez insa ca pe criterii de competenta s-ar putea sa ramaneti somer la Sibiu.

Albusibiu spunea...

Asta este domnule Ghetau. In zilele astea oricine spune ceva laudativ despre Johannis sau prin ricoseu indirect despre Sibiu este rapid improscat cu tot noroiul portocaliu disponibil. Niciun argument rational nu mai sta in picioare in calea activistilor mizerabili. Macar daca ei ar trai intr-o Romanie fara de probleme, condusa impecabil de la centru, in care presedintele sa merite statuie in fiecare oras al tarii... Nu cred in naivitatea sau prostia unor astfel de specimene, cred insa in lichelism. Pentru o functie la sanul statului unii ar face orice, ar jura ca negrul este alb, ar spune ca Dumnezeu a creat pamantul portocaliu si doar dusmanii de clasa l-au colorat in alte milioane de nuante. Asistam la ceva asemanantor cu zilele lui martie-iunie 1990. E interesant ca toti intelectualii vizibili s-au grupat intr-o singura parte a politicii dar cei care striga, care urla cat ii tin plamanii antrenati in acesti ultimi ani sunt basescienii. Cat de josnic trebuie sa fii sa-ti renegi tot ce e uman si vertical in tine de dragul unei asemenea caricaturi politice? Basescu a reusit in ultimul an, prin farmecul sau, ceva ce credeam imposibil: sa mi-l faca pana si pe Geoana, prin comparatie, mai simpatic decat el. Trompete false amandoua, atata doar ca una a luat-o deja rau de tot pe manele.
Sibiul nu e cu o treapta mai jos de Rai insa e un oras cu 100 de trepte mai sus de cum era inaintea venirii lui Johannis la Primarie. Aici s-a vazut mana acestui om caruia Sibiul ii va ridica vreodata o statuie, aici acest om a demonstrat ca poate, pastrandu-si verticalitatea si independenta sa recastige increderea reala a oamenilor in politicieni. Tin minte ca inainte de alegerile locale din 2008 am luat parte marginal la o demonstratie a PDL-ului Sibiu, un mars prin tot orasul, prin cartiere. Era o dupa-amiaza calda si chiar erau multi sibieni pe strazi. Cei de pe centru au fost mai retinuti in a critica lozincile anti-Johannis insa, stii si dumneata cum este, atunci cand am ajuns in cartiere, sa te tii! Sa vezi atunci cat de "apreciati" de sibienii de periferie erau toti acesti sobolani politici, toti acesti vanzatori de gogosi si de promisiuni in alb. Oamenii simpli nu s-au sfiit sa le arate fatis ce cred despre Johannis, nu au indurat sa le fie terfelit primarul nici macar in scop clar electoral. Minciuna era sanctionata acolo, pe loc...Sibienii au primit ceva, nu mult, dar, mai important decat orice, au primit un semn: ca se poate si ca se vrea. Johannis acum este ultima speranta a noastra pentru situatia disperata a tarii. Nu va face minuni, dar sigur va reinstaura increderea romanilor in ei insisi. Pana acolo insa se pare ca trebuie sa-l ajutam sa scape de acesti mineri portocalii, acesti tradatori ai bunului simt uman. Nu mai vreau acuze, nu mai vreau scenarii, nu mai vreau promisiuni. Daca cineva era in stare de ceva putea face pana acum. Au fost 5 ani MARI si LATI la mijloc. 1000 de vorbe nu fac cat o fapta iar despre Johannis al nostru se poate spune ca e foarte vorbaret...Prin fapte.

Christoph spunea...

Stimate domnule Ghetau,
Am dat din pura intamplare de, sa ii zicem, insemnarea dumneavoastra si recunosc ca in sinea mea m-am bucurat ca exista astfel de, sa le zicem, insemnari.
Dar, sa ma explic putin, pentru a nu ramane si dumneavoastra si eventualii viitori cititori cu senzatia ca fac afirmatii gratuite.
In ultimii ani, cam de cand a fost desmnat Sibiul capitala culturala europeana, sint obligat de sarcinile de servici sa petrec mult timp in ambele orase, Sibiu si Iasi.
Intamplator am trecut prin targul de craciun din ultimii doi ani, si pot sa va spun ca e intradevar foarte frumos, din pacate insa, e in centru. E drept ca Sibiul, un oras de peste 150 de mii de locuitori, nu are centrul departe de periferie, problema e ca stralucirea din centru nu prea ajunge si pe la margini, ba chiar mai mult, in unele cazuri nu trece nici macar dincolo de poarta de la intrarea din fata Hotelului Imparatul Traian.
Drumul acela de la gara pana in centru, de Sibiu vorbesc, e cam la fel de gaurit si de prost ca si acum 10 ani. Strazile si trotuarele Sibiului, ca si blocurile candva pline de muncitori, nu arata asa de exceptional de bine cum lasati sa se creada, dar cea mai mare problema a sibiului cred ca ar fi faptul ca abia la anul se va infinta centrul de ecarisaj si din acest motiv cainii nimanui, fara voia lor, cam strica fata capitalei culturale.
Revenind la targul de craciun, pot zice ca e un bun exemplu pentru un parteneriat public – privat, initiativa Fundatiei Austria Pro Romania, sustinuta financiar de Ambasada Austriei, este una laudabila si sper ca in curand sa apara astfel de initiative PRIVATE in mai multe locuri din Romania. Am subliniat PRIVATE pentru ca domnule Ghetau, primaria din Sibiu nu cheltuie bani publici pentru organizarea targului de craciun. Sint convins ca si la primaria din Iasi o astfel de iniativa ar fi foarte bine privita.
Sa va spun drept mie imi plac sarbatorile si la Iasi si la Sibiu si sint impresionat de evolutia celor doua orase in ceea ce priveste atat calitatea serviciilor municipale cat si ritmul sustinut al investitiilor care se fac. Nu pot insa sa nu observ ca ati scirs aceasta insemnare in necunostinta de cauza si cu rautate fata de frumosul oras in care locuiti, dar pe care se pare ca nu il vizitati prea des. In ultimii ani sarbatorile de iarna la Iasi au fost in tot orasul, chiar daca Iasul are peste 400 de mii de locuitori, ma astept ca si in acest an sa nu fie nevoie sa ajungi din nicolina sau din pacurari sau din alexandru in centru ca sa constati ca sint zile de sarbatoare.
Cu regret va marturisesc, stima mea pentru dumneavoastra ca si profesionist al presei a scazut mult din cauza acestei, sa ii zicem, insemnari. Ma asteptam din partea dumneavoastra sa va aplecati mai mult asupra faptului ca desi Iasul, capitala Moldovei, un oras cu un destin zbuciumat, are acum puterea economica, forta politica si nu in ultimul rand sprijinul oamenilor care ii dau viata sa se compare cu orase mai mici dar mult mai bogate cum ar fi de exemplu Sibiul.
Va astept in iarna asta sa facem la pas, strazile cu ghirlande din Iasi si din Sibiu si apoi sa ne laudam impreuna ce orase frumoase si ce oameni civilizati sint in Romania. Poate atunci ve-ti intelege de ce sarbatorile si asfaltarile sint lucruri diferite si mai ales de ce e important pentru un ziarist sa mai iasa din casa si sa mai scrie si ce vede nu doar ce ii povestesc amicii.
Va doresc succes in activitate, va doresc de asemena inca de pe acum sarbatori frumoase si linistite fie ca vor fi la Iasi sau la Sibiu.

florin ghetau spunea...

Domnule Cristoph, e foarte frumos Iasul, nimic de zis, dar zau ca-mi dau lacrimile cand citesc descrierea pe care dvs o faceti.

Va dau doua exemple, la care va rog sa meditati: eterna groapa de la Hala si nesimtirea cu santierul Tatarasi. In ambele situatii, e vorba de banii si de nervii nostri...

Christoph spunea...

Domnule Ghetau, va multumesc pentru raspuns, desi nu imi sta in fire sa intru in astfel de polemici, acum cu doar cateva minute inainte de a parasi din iasul, vreau sa va atrag atentia ca "groapa de la hala" cum o numiti dvs este asa datorita faptului ca unii considera acea ruina ca fiind importanta. cu putina bunavointa si fara sa parasiti domiciliul puteti afla faptul ca datorita incadrarii la capitolul monumente a acelei fundatii cheltuielile pentru acel pasaj au crescut de cel putin 4 ori. sa acuzi un primar oricare ar fi el pentru decizii luate in alta parte mi se pare putin iesit din deontologia profesiei dvs. iata un link util pentru dvs in ceea ce priveste pasajul de la hala: http://www.ieseanul.ro/ultima-ora/mai-multi-bani-pentru-pasajul-de-la-hala-centrala-4834291
in ce priveste lucrarile din tatarasi, tot fara sa iesiti din casa, puteti afla si de ce si cine e vinovat pentru intarziere. sa va mai dau linkul? ei bine nu mai am timp. dupa ce ajung la sibiu, adica maine voi incerca sa va ajut sa va cunoasteti orasul si o sa arat si Sibiul. va doresc numai bine.

Albusibiu spunea...

Am citit evolutia discutiei si, desi nu ma pot pronunta deloc despre Iasi voi putea sa vorbesc insa despre Sibiu. Ce se poate si ce nu se poate face. S-ar putea face mult, desigur. Doar ca e nevoie de bani pentru toate astea. Bani care, evident, nu sunt. Primaria a dat insa dovada de foarte multa cumpatare si initiativa in tot ceea ce a facut. Degeaba zice Guvernul ca s-au investit milioane de euro in Sibiu pentru proiectul "Capitala Culturala Europeana". Bani au venit, e drept, mai multi ca in alti ani dar au fost dati fiindca erau obligati de moment. Sibiul isi facuse treaba. Johannis si FDGR-ul realizare un lobby eficient pe langa Luxemburg si astfel am fost cooptati si noi in acel proiect. Initial doar Luxemburgul fusese desemnat. Asta probabil e mai putin cunoscut. Ministrul Culturii A. Iorgulescu a fost puntea de legatura intre nevoile Sibiului si Guvern si astfel au venit ceva bani desi, in mod curent, Sibiu si jud. Sibiu e mai mereu la coada clasamentelor de buget pe tara. Doar acei bani au reinviat turismul in oras? Total gresit! Un proiect de maxima importanta a fost modernizarea Aeroportului Sibiu cel pe care acum are loc un trafic aerian destul de intens. Linii directe cu Munchen - si iata orasul a atras investitori nemti (si in ideea ca fac doar 3 ore intre acasa si Sibiu). Cu ce bani s-a facut insa investitia aceasta? Cu banii dobanditi pe plan local, de negocieri la care Johannis s-a implicat activ. 50 de milioane de euro in prima faza, suma la care Guvernul Romaniei spunea initial ca va contribui si el. S-a intamplat insa asa cum ii sta bine Bucurestiului: n-au dat niciun ban iar fondurile necesare au fost mai mari. Pana la urma investitia s-a dus la bun sfarsit insa cu o povara financiara foarte mare pentru oras. Asadar nu sunt bani. Problema cainilor: intr-adevar sunt foarte multi caini - destul de bine hraniti, totusi, ca sa nu atace oamenii, serviciu de ecarisaj nu exista insa daca a privit cineva atent o foarte mare parte dintre patrupede au "cercel" in ureche. E un program pilot impreuna cu o fundatie austriaca ce va steriliza toti cainii din oras. Nu-i omoram, ca sa nu scandalizam lumea, dar vor disparea atunci cand le va veni momentul, important e sa nu se mai inmulteasca. Gunoaie - sunt si nu prea, blocuri si cartierele comuniste - sunt ca peste tot, nu poate veni Primaria sa le darame pe cele existente si sa ridice altele noi, s-au facut totusi cateva cartiere ANL in care schimbarea se vede. Unde se mai duc banii? In asfaltarea strazilor.

Albusibiu spunea...

(continuare)
Care sunt prioritare? Cele de trafic intens, nu neaparat cele de pe inelele centrale. Sibiul este tranzitat de doua sosele nationale de maxima importanta, DN 1 si DN 7, acesta fiind coridorul european care UE il cere a fi transformat in autostrada; calea cea mai scurta de tranzit. De ce s-a ales cealalta ruta deocamdata - cred ca e lesne de banuit. Sibiul inca nu are centura, de vreo 10 ani suntem victimele Ministerului Transporturilor si a Guvernului fiindca aceasta centura nu cade din pacate in raspunderea Primariei. Primaria insa trebuie sa repare dezastrul produs de traficul greu prin oras. Media este undeva la vreo 20.000 de masini/zi (daca am eu datele corecte), cea mai mare parte TIR-uri. De cand e Johannis primar au fost reparate cel putin o data toate strazile pe care e trafic greu. Le repara si dupa 2-3..4 veri se strica din nou, capata santuri si alte probleme. Astea sunt cheltuieli enorme si trag bani necesari repararii altor strazi. Ceva insa s-a facut si in privinta traficului. Gh. Lazar, Directorul DPC Sibiu, unul dintre colaboratorii promovati de Johannis a reusit sa reconfigureze cateva trasee si intersectii astfel incat orasul sa nu fie blocat de trafic. Giratorii, largiri ale strazilor, sensuri unice etc. Nu e nicio minune in tot ceea ce zic, doar ca solutii bune gasite la momentul oportun, cu costuri minime. Gara Sibiu a fost refacuta (cat de cat) pe cheltuiala Ministerului Transporturilor (de care apartine). Piata Garii insa a fost refacuta in totalitate de Primarie si probabil veti sesiza schimbarea. Cheltuieli peste tot insa bani folositi cu cap. Nu a stat primarul sa se ocupe personal de toate astea insa are meritul de a-si fi ales bine colaboratorii. De aceea imi permit sa-l sustin pe Johannis si sa cred in el, spre ciuda tuturor portocaliilor cu ochelari de cal. Johannis nu este contra Basescu (desi presedintele l-a tradat in 2008) si nici unealta mogulilor. Omul are propriu sau culoar si e de datoria noastra, a cetatenilor, sa ne dorim ca acest culoar sa nu ii fie blocat.