16 august 2008

Legea care pedepseste nesimtirea? Ar rezolva macar jumatate din problema traficului

Pe soselele patriei e tot mai aglomerat si se circula tot mai prost. Nu-i o noutate chestia asta, dar ma tem ca in cativa ani, cu aceeasi infrastructura aproape ne vom sufoca. Zilele trecute am dat o tura prin Bucovina si am avut senzatia ca desi eram undeva intre Suceava si Radauti sau intre Targu Frumos si Pascani, nu parasisem Iasul.

Tiruri, carute, bolizi cu geamuri fumurii, motociclete sau capsunari nervosi si grabiti. Cam astea sunt ingredientele unui drum obositor intre Iasi si Radauti. O aglomeratie continua.
Daca ar exista disciplina in trafic (suna comunist, nu?) lucrurile ar fi mai simple. Si mai sigure. Insa unii soferi de tiruri depasesc exact pe linia continua si iti taie calea aiurea, iar diversi baietasi veniti in tara de prin Italia si Spania cred probabil ca daca au vreo cateva sute de euro prin buzunare pot fi stapani fara probleme pe soselele patriei in care au deprins mistocareala si s-au adaptat de minune lozincii „Merge si asa».

In seara asta, langa Podu Iloaiei am vazut un accident urat de tot. O masina de lux (nu am vazut marca, era intuneric!) a intrat intr-o caruta. Lume adunata ca la urs, Politie, Salvare etc. Vina probabil e impartita. Carutasul n-avea ce cauta pe drum european. Probabil ca nici soferul nu rula cu viteza redusa.

Care ar fi solutia pentru a ne simti in siguranta pe drumurile Romaniei? O retea de autostrazi ar rezolva in mare parte problema. Asta dureaza. In 4-5 ani abia daca vom avea 3-400 de kilometri de autostrada. Iar in Moldova nu vom avea se pare nici macar un centimetru.
Ce se poate totusi face? O prezenta mai vizibila a politistilor ar descuraja poate smecheria in trafic. Dar nu acei politisti care sa stea pititi pe dupa colturi pentru a-ti trage o amenda, ci omulezi in uniforma care sa dea o mana de ajutor in caz de nevoie. Pe de alta parte, drumul european intre Targu Frumos si Iasi nu este luminat pe multe portiuni. Cum naiba sa observi o caruta, care pe deasupra nu e nici semnalizata corespunzator?

Dincolo de legi, constrangeri, spagi sau carnete ridicate, ma tem ca meteahna e chiar bunul simt al soferilor. Sau ma rog, cei sapte ani de acasa. Oricati politisti am pune in fiecare curba si oricat am ridica nivelul amenzilor, nimic nu elimina nesimtirea multora dintre cei care se cred viteji la volan. Cand si cum am putea face progrese din punctul asta de vedere, e imposibil de raspuns. Oare legi contra nesimtirii cand vor aparea? Ce ziceti, n-ar fi o solutie?

3 comentarii:

garzanti spunea...

Mai degraba legi care sa promoveze educatia si bunul simt + un big brother pe sosele.

quin spunea...

Mai bine aplicarea legilor existente fara "scapari" sau "sa il iertam". La tv era un nene enervat rau ca i se confiscase masina dupa ce nu platise o amenda undeva prin italia si toti jurnalisti nuantau ca a ramas omul pe drumuri fara masina, nu ca omul incalcase o lege si mai avea nesimtirea sa se plinga.

Bunul simt se dezvolta natural intr-un sistem de educatie ce corijeaza si imputa tupeul si obraznicia si nu le ridica la un nivel de "baiat descurcaret, destept nevoie mare".

landel spunea...

wei latule, vezi ca te contrazici singur. ori e masina luxoasa, ori nu ai vazut marca autoturismului...da' cum tu numa' minciuni bagi...vaya con Dios...