25 august 2008

Mamaia, perla contrastelor

Fitze cat cuprinde, decapotabile, tineri de bani gata, 160-180 de mii un cockteil, 80 de mii sticla de 330 ml de Peroni, alge, 26 de grade in apa si 32 pe malul marii.
Cam asa suna telegrama plina cu cifre trimisa din Mamaia. O bila alba: au disparut manelele. Si tarabele cu muzica proasta.

Perla litoralului romanesc inca arata ca o amestecatura. Greu de suportat de turistii straini. Pe care ii numeri de altfel pe degete in statiunea nr. 1 a litoralului lui Mazare. Luxul si kitch-ul convietuiesc perfect laolalta, proportia variind functie de gusturile fiecaruia. Daca vrei sa te simti bine, Mamaia nu e deloc prietenoasa. Financiar vorbind. Te arde oriunde te prinde. Exact ca soarele dupa ora 12:00. O plimbare cu telegondola (2 km) costa 100 de mii, numai ca vrei sa te mai si intorci dinspre capatul statiunii. Deci mai scoti vreo 90 de mii.
Smecheria romaneasca a ajuns la cativa metri de malul marii. Locurile cele mai bune de pe plaja sunt populate cu sezlonguri - 150 de mii o zi intreaga. Cerceaful din bagaj e gratis, insa daca optezi pentru apropierea spatelui rosu de nisipul fierbinte (poetic, nu?), consumi destula energie cu deplasarile lungi catre mare.

La ora 8.00, plaja e aproape pustie. O ora mai tarziu e deja animata. La fel si la restaurant: poti sta la taclale cu chelnerii doar la 7,30.
Statiunea e oarecum linistita ziua. Doar naveta turistilor plaja-hotel mai invioreaza peisajul. Sau Adrian Cioroianu, care ziua in amiaza mare da un tur prin magazinele de langa Cazino, fara a se sinchisi de privirile curiosilor.

Abia dupa 10 seara incepe spectacolul. Iar daca mai e si weekend, atunci show-ul e maxim.
Un loc simpatic e terasa Tan-Tan. Pe plaja, in centrul statiunii. O investitie de cateva sute de mii de euro, in care stai ca boierul pe canapea si iti racoresti spatele (sau fruntea) dupa o zi torida.

Daca vrei un club, atunci Crush e locul perfect. Aici concentratia fitzelor pe metrul patrat aproape o egaleaza pe cea din Bamboo (cateva sute de metri mai incolo!). In Crush, spre exemplu (clubul e detinut de Tania Budi si a fost deschis anul asta!) in fiecare seara se consuma in medie 2 sampanii de 24 milioane de lei bucata. Hmm! La ora 24.00 e coada la intrare, iar cunoscatorii zic ca atmosfera e cool. N-am avut curiozitatea sa calc pragul, desi imi place sampania, iar hotelul unde locuiam era chiar in spatele bijuteriei din care rasunau muzica si explozia dopurilor. De sampanie, fireste!

Orice s-ar spune, Mamaia creste de la an la an. S-ar impune totusi ceva mai multa curatenie pe plaja, dar si cursuri gratuite unora dintre turisti, care sa compenseze lipsa celor 7 ani de acasa. Plus ceva parcari, pentru ca e o corvoada sa gasesti un loc in centrul statiunii.

Niciun comentariu: